Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Stöd Studie- och yrkesvägledning

DELA

Studie- och yrkesvägledning

Här hittar du mål med studie- och yrkesvägledning samt användbara länkar för dig i pedagogisk verksamhet.

Bild

Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Studie- och yrkesvägledningens syfte är att ge eleverna förutsättningar att hantera frågor som rör val av studier och yrken. Målet med studie- och yrkesvägledningen är att barn och elever i våra verksamheter får det stöd och den stimulans som krävs. Detta för att de ska kunna utveckla sina förmågor så långt det är möjligt, så att deras kreativitet, engagemang, nyfikenhet förstärks och utvecklas. Att alla elever ska kunna granska olika valmöjligheter och ta ställning till framtidsfrågor är viktiga mål som rör hela skolans personal.
Utbildningsförvaltningen har tagit fram riktlinjer för studie- och yrkesvägledningen och samverkan mellan skola och omvärld Pdf, 724.2 kB. som stöd i planeringen av arbetet med Studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar.

Länkar till fördjupande material

Det finns mycket material att tillgå på webben. Härunder listas några tillsammans med en förklaring:

I syv-spindeln Länk till annan webbplats. delar skolpersonal med sig av lektionsupplägg och planer för studie- och yrkesvägledning. Du kan även dela med dig av eget material.

Arbetsförmedlingens webbplats Länk till annan webbplats. finns mycket material kring yrken och framtid. Få koll på vad som krävs för olika yrken, titta på filmer och hör andra berätta. Hitta information om mer än 300 yrken. Låt eleverna svara på frågor och få förslag på yrken som kan passa dem.

UR Plays Drömyrket Länk till annan webbplats. är en serie korta filmer om fjorton olika yrken. Under en dag följer du med barn bakom kulisserna på arbetsplatsen till deras drömyrken. Lämplig för yngre barn.

Worldskills Sweden Länk till annan webbplats. arbetar för att höja attraktionskraft, status samt kvalitet för yrkesutbildning. Här hittar du material för undervisning och vägledning. Exempelvis olika yrkens roll i samhället, myter om gymnasievalet, framtidskartor och inför prao och praktik.

Utbildningsguiden Länk till annan webbplats. hittar du information och vägledning inför val av skola och utbildning, från förskola till utbildning för vuxna. Här finns beskrivning av skolsystemet och de olika delarna, fakta om skolval och tips och råd om vad du kan tänka på inför ett val av utbildning och skola. Drivs av Skolverket.

Hur kan man arbeta med normkritik i studie- och yrkesvägledningen? I läroplanen står att eleverna ska ge eleverna en undervisning som gör att de inte begränsas av traditionella föreställningar om kön, kulturell eller social bakgrund i sina studie- och yrkesval. Ta del av en film från UR om normkritisk vägledning Lärlabbet: Normkritisk vägledning | UR Play Länk till annan webbplats. Du som jobbar i lägre åldrar kan inspireras av ett kort youtube-klipp Länk till annan webbplats.

Utbudet Länk till annan webbplats. erbjuder kostnadsfria lektionsmaterial. De har material inom studie- och yrkesvägledningen och många andra områden.

Hos Eduna Länk till annan webbplats. hittar du material som syftar till att föra skola och näringsliv närmare varandra. Gratis skolmaterial för årskurserna F-9 samt gymnasiet. Till merparten av materialen finns det instuderingsuppgifter och lärarhandledningar samt kopplingar till aktuella kursplaner

Tremedia Länk till annan webbplats. är ett förlag som producerar utbildningsmaterial, där fokus är vägledning i vidare bemärkelse. Förutom material för SYV, finns det material som pedagoger kan använda i sin undervisning. Exempelvis kan du köpa olika kortlekar kring yrke och böcker.

Visuell vägledning Länk till annan webbplats. ger ut bildstöd till skolors arbete kring studie- och yrkesvägledning. Här kan du bland annat köpa yrkesbingo och olika affischer.

Att arbeta med entreprenörskap i skolan är också en del i att stärka eleverna i deras valkompetens. Att träna sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap ger många nya erfarenheter. Ung Företagsamhet Länk till annan webbplats. erbjuder läromedel och lektioner för grundskolan genom materialet Vårt samhälle, Se möjligheterna och Min framtid och ekonomi.

Framtidsfrön Länk till annan webbplats. arbetar för en samverkan mellan klassrum och omvärld genom entreprenörskap. De erbjuder läromedel och material, skolaktiviteter och utbildningar.

SYV som hela skolans ansvar

Hur kan du som lärare arbeta med studie- och yrkesvägledning (SYV) i alla ämnen?

På Skolverkets Lärportal finns modulen Studie- och yrkesvägledningen Länk till annan webbplats. i undervisningen åk F-9 som vänder sig till arbetslag och ämneslag som vill få inspiration och ökad kunskap om hur man konkret kan arbeta med studie- och yrkesvägledning i undervisningen. Allt med syfte att rusta och motivera eleverna inför framtida yrkesval. Lärportalen | Studie- och yrkesvägledning i undervisningen åk F-9 (skolverket.se)

På Frillesåsskolan i Kungsbacka arbetar lärarna utifrån SYV-modellen "Modell på två ben". Lärlabbet Länk till annan webbplats. förklarar vad detta innebär och vilka möjligheter det ger eleverna. Genom att få in studie- och yrkesvägledning i undervisningen kan ämneskunskaper tränas mer och ge bättre insikt i vad det finns för yrkesval att göra.

Skolverket har gjort en film som handlar om vad studie- och yrkesvägledning är och hur hela skolan kan stötta elever att göra väl underbyggda val. Bra film för dig som pedagog att börja med:

 

Hur kan man tänka för att göra ett så väl genomtänkt och väl underbyggt val som möjligt? Tillsammans kan vi stötta elever att göra val baserade på både hjärna och hjärta. Bra film för dig som pedagog att använda i dina kontakter med elever och föräldrar om hur man kan tänka när man ska välja till:

 

Personal och elever på Hovsjöskolan i Södertälje berättar om sina tankar om framtidens yrkesliv och varför det är viktigt för dem att prata yrken i skolan:

KATEGORIER

Litteraturtips:
Granath, Charlotta (2019). Studie- och yrkesvägledning - hela skolans ansvar: metodhandbok med undervisningsexempel. Sanoma Utbildning

Nordström, Sara (2021). Studie- och yrkesvägledare Framtidsval börjar i klassrummet.
Gothia Kompetens

Lisbeth Lundahl, Andreas Lovén, Ann-Sofie Holm, Michael Lindblad och Ewa Rolfsman (2020), Framtiden i sikte – skolans stöd för ungas karriärlärande, Studentlitteratur AB


I maj 2022 är Växjö värd för Yrkes-SM. Du och din klass kan besöka mässan, anmälan öppnar 15 november. Hos Yrkessm.se hittar du material om hur ni förbereder er för ett besök på Yrkes-SM. Länk till annan webbplats.

Yrkes-SM i Pedagog Växjös evenemangskalender

Relaterade inlägg

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida