Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Vad vet jag, och hur vet jag det?

DELA

Vad vet jag, och hur vet jag det?

Författaren Eddy Nehls beskriver hur du kan tillägna dig kunskap på bästa sätt genom att cirkulera och navigera runt epistemologi som är den filosofiska termen för studier av kunskapens teori. Verksamhetsutvecklare Anna Bengtsson recenserar boken Vägar till vetande - En bok om kunskap.

Bild på boken Vägar till Vetande - En bok om kunskap. Bredvid boken står en bukett med vitsippor.

Titel: Vägar till vetande - En bok om kunskap

Författare: Eddy Nehls

Förlag: Studentlitteratur

Bra för: Intressant läsning för alla som är intresserade av filosofi och hur vi förvärvar kunskap.

Plus: Boken är skriven på ett tillgängligt och lättförståeligt sätt och lyckas på ett bra sätt att ge en överblick över filosofins historia och hur den har influerat vår syn på kunskap och vetenskap.

Minus: Kan ibland kännas lite repetitiv.

”Skillnaden mellan att vara elev i grundskolan och student på högskolan är att på grundskolan lär man sig vad forskarna är överens om, medan man som student närmar sig kunskapsfronten där det sällan råder konsensus, vilket gör att man måste ta ett mycket större eget ansvar för svaren man väljer och förklaringarna man tar till sig och använder.” Så inleds boken och jag blir fast.

Utgångspunkten för Eddy Nehls är att han tycker det är olyckligt att så många studenter upplever epistemologi som svårt och skrämmande. (Lätt att ha sympati för!) I boken riktar sig Nehls direkt till studenterna men hans skrivande bidrar också till nytta för yrkesverksamma inom olika områden som söker en djupare förståelse för hur vi kan förvärva och bedöma kunskap. Vägar till vetande kan till exempel vara lämplig läsning för att utveckla tänkande och förståelse av skolans styrning eller skolans roll i samhället.

Boken är lättillgänglig och ger en översikt över historiska filosofiska teorier om kunskap och deras relevans för dagens samhälle. Nehls undersöker exempelvis empirism utifrån dess styrkor och begränsningar och diskuterar i förhållande till rationalism. Kanske kan boken vara mindre användbar för dem som redan är väl förtrogna med ämnet och vill ha en mer djupgående analys. För mig är boken på perfekt nivå och jag påminns och lär nytt om skillnaden mellan komplex och komplicerad och får följa resonemang som jag inte tidigare hört om kausalitet och korrelation, hypoteser och falsifikationer.

Nehls ger flera konkreta exempel och jag har använt ett av dem med mina egna barn (ännu inte studenter dock) som en bra början på studier om kunskapens teorier. ”Lektionen” inleddes med att vi tittade på finalen i Vi i femman från 1972 (finns på SVT play) och jämförde med programmet Smartare än en femteklassare. Likheterna finns men skillnaderna är större och det blev en spännande diskussion där TV-programmen blir en slags barometer på kunskapens och bildningens status i samhället och säger en massa om förutsättningar för lärande. Vägar till vetande är lättillgänglig och intressant för alla som är intresserade av filosofi och hur vi förvärvar kunskap.

Anna Bengtsson, verksamhetsutvecklare

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida