Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Trygga kompisgrupper räcker i åratal

DELA

Trygga kompisgrupper räcker i åratal

En värdegrundsvecka med aktiviteter i tvärgrupper kan resultera i flera insikter. Det har man märkt på Torparskolan.
— De äldre eleverna upptäckte att de faktiskt kan ta hand om en grupp och hålla i aktiviteter. Jag tror de växer i pedagogernas ögon, i de yngres ögon och i varandras ögon, säger Teodor Ferm, lärare i idrott och hälsa.

Teodor Ferm och Martina Grevik klättrar upp på ett hängande rep.

Värdegrundsveckan innehöll många samarbetsövningar. Teodor Ferm och Martina Grevik hoppas att aktiviteter både vår och höst i kompisgrupper ska leda till att alla lär känna varandra, hälsar på varandra och får en samhörighet som räcker mer än till klassen utan till hela skolan.

Torparskolan på Teleborg i Växjö har växt de senaste åren och gått från att vara en f-3 skola till tvåparallellig f-6 och 335 elever. Ju större skolan blivit, desto svårare har det varit att få till åldersintegrerade aktiviteter. Men trygghetsteamet på skolan, där Teodor Ferm och specialläraren Martina Grevik ingår, ville göra en nystart. Den traditionella Samsveckan, som hade några år på nacken, har blivit Torparveckan på höstterminen. Redan i våras hade de några gemensamma aktiviteter och dessutom besök av Generation Peps Länk till annan webbplats. kända förgrundsperson, Carolina Klüft.

— En arbetsgrupp har tagit fram vad Torpar står för, säger Martina Grevik. T står för tillsammans, O för omsorg, R för respekt, P för positivitet, A för ansvar och R för rörelse. De här värdeorden ville vi bygga vidare på. Syftet med veckan är ju ett förebyggande och främjande arbete, med ökad trivsel och trygghet.

Värdegrundsveckan vecka 42 startade på måndagen med Morgonröris utomhus, ledd av åk 3. Samma dag fick alla elever skriva en positiv komplimang på ett färgat papper, som vem som helst på skolan skulle kunna få. Den här komplimangen sparades till fredagen och avslutningen av veckan.

— Det kunde stå: ”Ge inte upp! Du gör alltid ditt bästa. Du är snäll. Du tänker på andra. Du är en bra kamrat”, berättar Martina.

Under veckan diskuterades värdegrund och olika förutsättningar i klasserna. Klasserna såg, utifrån ålder och mognad, korta filmer om hur det är att ha ett funktionshinder utifrån material från Attention. Länk till annan webbplats.

— Eleverna fick se ett bildspel kring frågan: Är lika alltid rättvist? säger Martina. Alla har rätt att få det de behöver, inte bara det någon annan får. Man ska få det stöd man behöver.

På tisdagen var det höstvandringen, en slinga på 3,5 km, som funnits innan men med annat upplägg.

— Vi ville ju att hela skolan skulle göra något tillsammans, så vi gick i blandade grupper från förskoleklass till femman, säger Teodor. Åk 6 var utplacerade nära Södra Bergundasjön och höll i aktiviteter som skulle vara anpassade för de mindre barnen på skolan. Vi började på morgonen och höll på till lunch. Det var en superpositiv och rolig dag där vi fick se de här eleverna ta hand om de yngre.

En stor vinning var att tvärgrupperna, 24 stycken till antalet, fungerade bra, trots att grupperna bara bestod en av elev ur samma klass. Martina Grevik säger att det fanns en liten oro kring grupplaceringarna och några justeringar gjordes för att alla skulle må bra., men även de yngsta som var nya på skolan hade en fin dag.

— Förskoleklasserna klarade detta precis som alla andra, det gick hur bra som helst. Alla skolans pedagoger var med i vandringen, för vi vill också att eleverna ska känna sig trygga med alla vuxna på skolan, säger Martina.

Teodor Ferm vet att det är ett ganska stort jobb att göra bra kompisgrupper, men bara en gång — de som är gjorda nu ska bestå i åratal.

— Tanken är att de som slutar sexan till våren ska ersättas av dem som börjar i förskoleklass på hösten. Det gör ju att det blir lättare att planera mindre aktiviteter när vi har kompisgrupperna klara. Man får jobbet tillbaka.

Under tisdagen var det skolgårdsskoj under tiden som grupperna väntade att få gå ut på höstvandringen. Skolan hade via trygghetsteamet köpt in många olika leksaker att använda på rasterna och eleverna gick runt och testade i kompisgrupperna.

— De äldre tog extra mycket hand om de mindre, säger Martina.

Även på onsdagsmorgonen var det rörelse utomhus, denna gång dansade eleverna skolans särskilda och välkända Together-dans med musiklärare Sophia Hautamäki Berg. Torsdagen bjöd på stor överraskning, och skeptiska elever som hört om saken dagen innan, gjorde stora ögon när två hoppborgar med hinder hade satts upp på multiarenan med hinder. Varje klass i delades upp i två halvor som fick 20 minuter var. På eftermiddagen tog fritids över hoppandet.

Vad har den här värdegrundsveckan gett Torparskolan hittills? Jo, inte minst insikten att det går att ha riktigt roligt på skolan, men också att vårterminen också behöver gemensamma aktiviteter.

— Vi har ju sett hur viktigt det är med glädje för att man ska trivas, säger specialläraren Martina Grevik. Skratt och leenden smittar.

De äldre eleverna dras mer till de yngre på rasterna och kommer de yngre till basketplanen bjuds de in att spela med de äldre. Idrottslärare Teodor Ferm tycker det är kul att se när eleverna får växa.

— Det mest positiva var att de eleverna som man kanske tänkte inte skulle fixa det, faktiskt stod där och instruerade och höll koll på tiden. En orättvis bild kunde suddas ut, säger Teodor Ferm. Vi har lärt oss att inte vara så rädda när de äldre eleverna ska ta stort ansvar. Man tror att det blir trams, det är svårt och jobbigt, men det blir inte så. Jag har sett hur en elev som haft svårt i samspel med andra i idrottshallen, visar en sjuåring hur man håller i racket när man servar.

Kanske, tror Teodor, att vuxna är lite rädda för att eleverna ska misslyckas så att de inte ens får prova.

Fredagen avslutades med att alla fick dra en komplimang när de gick hem. Somliga hamnade på anslagstavlan hemma. Nästa år skrivs nog komplimanger så att alla vuxna på skolan också får en.

Text: Agneta Myrestam

En färgglad hoppborg.

Äkta rörelseglädje var det gott om i två hoppborgar under värdegrundsveckan på Torparskolan. Foto: Sofi Lindgren

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida