Lättläst om forskning kring dyslexi
Boken Om dyslexi tar avstamp i aktuell forskning. Specialpedagogen Monica Krüger som läst, tycker att målgruppen som kan ha nytta av den är mycket bred.
Recensenten tycker att Om dyslexi är riktig uppslagsbok om dyslexi med en bred målgrupp för ögonen.
Titel: Om dyslexi
Författare: Tove Ekelund
Förlag: Studentlitteratur (2021)
Bra för: Lärare, specialpedagoger, speciallärare, rektorer, föräldrar, mor- och farföräldrar och alla andra med intresse inom området.
Plus: En riktigt bra och lättläst bok om dyslexi utifrån aktuell forskning, regelverk och med många konkreta tips.
Minus: Begreppsförvirring vad gäller pedagogisk utredning och utredning av en elevs behov av särskilt stöd.
Tove Ekelund är logoped, författare, specialpedagog, legitimerad lärare med skolledarutbildning. Hon har lång erfarenhet från såväl utrednings- och behandlingsarbete som undervisning och skolledarskap.
Författaren har valt att dela in boken i tre delar där den första delen ger en bakgrundskunskap om vad dyslexi är, med tydliga förklaringar av relevanta begrepp, och även lite om hur man utreder dyslexi. I den andra delen riktar författaren sitt fokus mer mot skolans styrdokument, extra anpassningar, särskilt stöd och förändringar i skolan och lärarutbildningen över tid. I den sista delen ges konkreta, handfasta exempel om allt från pedagogisk planering och differentierad undervisning till assisterande lärverktyg och hur de kan användas – allt för att ge elever med dyslexi, och alla andra elever, en mer språkligt tillgänglig lärmiljö.
En riktigt bra uppslagsbok där du kan finna svar på många av de frågor som dyker upp när det gäller specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi.
Monica Krüger, specialpedagog
centrala barn- och elevhälsan