Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem "Viktigt att prata om jämlikhet och acceptans"

DELA

"Viktigt att prata om jämlikhet och acceptans"

Annika Löwenadler är biträdande rektor på Norregårdskolan. Genom det temaarbete som skolan genomför i maj hålls Prides värden levande.

Biträdande rektor Annika Löwenadler i Pridetåget

Annika Löwenadler är biträdande rektor på Norregårdskolan i Växjö. Foto: Anders Bergön

Annika Löwenadler: varför är Pride viktigt?
— Jag har tidigare jobbat på estetiska programmet och där var de frågorna väldigt centrala. Jag har burit med mig det. Jag har också en bakgrund som musikalartist, jag har många vänner som är homosexuella och vet hur de ibland blir behandlade. Man bär med sig det i sitt sätt att prata med andra människor men jag tror att man behöver jobba med det ännu mer och ännu tydligare på grundskolan, faktiskt. Jag ser att det finns ett stort behov. Vi har inte nått ända fram: vi behöver tillsammans stå upp för allas lika värde och rätten att älska den man vill. Jag ser Pride som ett tillfälle att samlas och stötta och arbeta för en bättre morgondag. Pride står för öppenhet, jämlikhet och acceptans och bidrar till att HBTQI+personer får en bättre livssituation och samma rättigheter som alla andra. Vi har fortfarande 13 länder som har dödsstraff för homosexualitet så vi har en lång väg att vandra innan vi har nått fram. Prideveckan är ett bra tillfälle att visa att man tar ställning.

Vad händer den veckan för dig?
— Vi hissar vår Pride-flagga. Den har rivits ner och till och med bränts. Men vi köper ny och hänger upp, vi ger oss inte. Innan pandemin gick vi i Pride-tåget med inköpt banderoll och flaggor och allt möjligt, det var jätteroligt. Våra elever är väldigt engagerade men de är också medlemmar i många föreningar och det finns möjlighet att gå med fritidsgårdarna, så kanske har Norregårdskolan inget eget ekipage. Det är förstås roligt om Norregårdskolans namn syns i paraden, men vi kan inte konkurrera om eleverna. Alldeles oavsett kommer jag att gå i Pride-paraden.

Varje år tar vi fram ett material som lärarna kan jobba med antingen på grupptid, mentorstid eller i de ämnena de tycker att det passar. Så vi uppmanar till att man ska ta samtal kring de här frågorna och arbeta med dem på olika sätt i de olika ämnena. Vi har ett HBTQI+tema varje år i slutet av maj till början av juni. Det är viktigt och det märks att man behöver prata om de här frågorna varje år.

Vad hoppas du för framtiden?

— Jag tycker ändå att det har hänt mycket sedan den första Prideparaden 1998, men vi har långt kvar att vandra. Det är fortfarande för många som blir diskriminerade av olika anledningar, även på grund av etnicitet och andra saker. Vi behöver fortsätta arbeta för att man ska få vara den man är och älska den man vill. Jag hoppas att andra länder också förändras så att de lagstiftar mot diskriminering. Ibland kanske det handlar om en rädsla: lär man känna en HBTQI+person så är det kanske lättare att skaffa en förståelse för att det här är en person som vem som helst. Ibland kanske man inte fått möjlighet att möta olika människor. Jag hoppas att många vågar arbeta mer aktivt med HBTQI+ och att fler vågar vara starka. Att varje skola visar att vi står för detta.

Text: Anna Fritzén

Relaterade inlägg

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida