Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem "Vi ska möta alla med respekt"

DELA

"Vi ska möta alla med respekt"

Susanna Nilsson är lärare på Östregårdskolan. I hennes klassrum sitter Prideflaggan uppe året runt.

Läraren Susanna Nilsson på Östregårdskolan med en prideflagga i bakgrunden

Susanna Nilsson är lärare på Östregårdsskolan i årskurs 6.

Susanna Nilsson: varför är Pride viktigt?

— För mig handlar Pride om stolthet och att få vara den man är. För min egen del har jag alltid haft ett stort engagemang sedan jag gick i högstadiet och förstod att Pride fanns.

Den första större organiserade Prideparaden i Växjö var 2014. Då sa jag att nästa år ska vi vara med. Sedan 2015 har vi haft ett aktivt arbete kring Pride på Östregårdskolan. Det är så oerhört viktigt för oss i skolan som möter barnen att vi kan ge en tydlig bild av vad Pride står för och ge sunda värderingar kring alla människors rätt att vara sig själva.

Vi ska möta alla med respekt och jag skulle säga att uppmärksammar vi inte Pride då följer vi inte skollagen. Jag tycker att vi i samhället pratar mycket om kön och etnicitet, men vi glömmer bort lite det där om sexuell läggning och det borde vara lika högt upp på agendan.

Jag brukar säga att det räcker för mig om jag under alla mina lärarår har mött ett enda barn som i vuxen ålder säger: ”Det fanns någon som stod upp för mig i skolan. När jag inte ens visste att jag behövde stås upp för.” Då är jag nöjd.

Vad händer den veckan för dig?

— I mitt klassrum hänger Prideflaggan uppe hela tiden. Under hela året jobbar vi med alla människors rätt att vara den man är. Några elever är kanske extra berörda, men det är betydelsefullt för alla. Jag tycker att det är lika viktigt att belysa att den som har slöja på sig eller fastar har lika stort behov av att få vara sig själv. Eleverna har jättemånga frågor - inte bara den veckan.

Själva Prideveckan är mer för att visa andra att det här tycker vi är viktigt. Vi har tema, pyssel och samtal på den nivå där eleverna befinner sig. Vi kanske tittar på en normkritisk film och jag tycker att A boy in a dress är en bra film för de äldre barnen. Sedan är det smart att lägga biologins sex och samlevnad på våren.

Varje år flaggar vi här på skolan och vi var den första grundskolan som gjorde det. Det går också ut en inbjudan till alla föräldrar och elever att gå med i paraden, men vi kräver ingenting. Det är helt frivilligt! Många går med sina föreningar och det spelar ju ingen roll var man går.

Vad hoppas du för framtiden?

— Jag hade önskat att det här inte behövs, men så länge det finns personer med annan sexuell läggning än den heterosexuella runt om i världen som behandlas dåligt, så behövs det. Sedan tycker jag att Pride står för så mycket glädje. Det är inget vi och dom – det är vi tillsammans. Jag går i Prideparaden för alla och det är roligt att se före detta elever i tåget. Kampen måste fortsätta.

Text: Agneta Myrestam

Relaterade inlägg

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida