Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem "Alla ska få vara sig själva"

DELA

"Alla ska få vara sig själva"

Hela året jobbar verksamheter med allas lika värde och allas rätt att vara sig själv. Tre pedagoger berättar om arbetet på sin skola: först ut är Jonas Cervin på Vederslövs skola.

Förskolläraren Jonas Cervin sitter på en regnbågsmålad bänk utanför Vederslövs skola

Jonas Cervin är förskollärare och jobbar i f-klass i Vederslövs skola.

Jonas Cervin: varför är Pride viktigt?
— På senare år har jag haft några elever som fått mig att verkligen öppna ögonen på ett sätt som gör att jag tänker annorlunda nu än när jag var yngre. Jag har verkligen lärt mig mycket av mina elever. Den här världen tillhör dem också. Vi har till exempel tagit bort tjej- och killtoaletter på skolan. Vi har fått jobba med det men nu har vi det så. Ingen av kompisarna reagerar heller på kläder eller ombyte eller om det finns de som duschar för sig själv. När det är okej för barnen är det okej för föräldrarna. Föräldrarna lär sig av sina barn. Det känns så bra att eleverna får blomma ut.

Jag brinner för detta, att alla ska få vara sig själva. Vi är olika och det känns så himla bra i hjärtat att få med alla elever och visa: Jag ser dig. Man ska kunna komma till Jonas och veta att man kan lita på mig. Även mina egna barn. Jag står för Pride för mina barn, mina kompisar och kollegor och vi tolererar inget som faller utanför ramen. Livet är så mycket lättare när man får ett annat perspektiv.

Vad händer den veckan för dig?
— Vi har en bussbänk i regnbågens färger som är populär bland eleverna och som finns där året runt. Vi jobbar med Pride hela året så den här veckan blir mer som en efterrätt när vi visar oss själva vad vi jobbat med under året. Det känns så otroligt bra. Eleverna får berätta på vad det är vi står för.

Jag går i paraden i Växjö med mina egna barn och idrottsföreningen. Det är så fantastiskt när man ser barn som till slut får med sig föräldrarna, det är så man blir tårögd.

Om man inte går i tåget, kan man ju alltid titta.

Vad hoppas du för framtiden?
— Vi brukar hissa Prideflaggan och säga god morgon och pratar om vad Pride står för. För ett par år sedan stals flaggan första dagen och de yngre barnen efterlyste flaggan och satte upp plakat. De tyckte att man kunde ha frågat först om man behövde den. Sedan började de fundera att de som tagit flaggan kanske de inte gillar vad den står för.

Så länge någon stjäl vår flagga måste vi jobba vidare med detta. Den gången blev det ett fantastiskt arbetsområde som varade mycket längre än den veckan.

Text: Agneta Myrestam

KATEGORIER

Färgerna i dagens Pride-flagga står för olika saker:

Rött – Livet
Orange – Helande
Gul – Solen
Grönt – Naturen
Blått – Konst
Lila – Anden

Relaterade inlägg

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida