Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Elin Wägner-elever utforskar yrken genom yrkeskampen

DELA

Elin Wägner-elever utforskar yrken genom yrkeskampen

Klass 8D på Elin Wägnerskolan gick vidare i yrkeskampen och ska till final på yrkes-SM. För SO-läraren Leif Svensson passar det väl in i skolans pågående tema om bristyrken.

Läraren Leif Svensson i Elin Wägner-skolans korridor i Växjö

Leif Svensson är SO-lärare på Elin Wägnerskolan i Växjö. Han tycker att Yrkes-SM hjälper eleverna att få ett bredare perspektiv på hur många yrken det faktiskt finns.

Det var skolans studie- och yrkesvägledare Anna Sundberg som kom med förslaget att SO-lärarna på skolan skulle anmäla sina åttondeklasser till uttagningen.

— Eleverna tävlade genom att utföra uppgifter i ett dataspel. Bland annat fick de koppla rör som en vvs-montör och så skulle de ordna olika redskap i ett bageri, berättar Leif Svensson som undervisar i SO.

Efter någon månad kom beskedet: i konkurrens med drygt 10 000 klasser lyckades klass 8D på Elin Wägnerskolan knipa en av platserna i finalen. Det betyder att fem av eleverna från klassen ska till yrkes-SM och tävla i finalen. De utgör ett av femton lag från hela Sverige som tävlar.

— Det går inte att öva i förväg. Det blir något praktiskt moment men vi vet inte vilket yrke det momentet kommer ifrån. Men jag hoppas och tror förstås att vi vinner, säger Leif.

På Elin Wägnerskolan jobbar man projektorienterat, med fyra på förhand givna gemensamma projekt per läsår. Under första delen av vårterminen jobbar Elin Wägnerskolan med ett projekt som de kallar bristyrken, vilket gör att tävlingen passade väl in. Det finns en del fördomar bland eleverna om olika yrken, menar Leif. Som en uppgift har eleverna fått rangordna olika yrken efter status.

— Det är ju lite tråkigt men mitt eget yrke, lärare, kom inte högt. De säger att det beror på att de tycker att de själva är jobbiga … säger Leif och ler snett.

Det blir en heldag för den tävlande åttondeklassen på mässan och förhoppningsvis en del inspiration till kommande val av fortsatta studier så småningom.

Majoriteten av eleverna på Elin Wägnerskolan väljer att gå vidare till teoretiska program även om det finns dem som kanske hade lyckats bättre på ett hantverksprogram.

— Min känsla är att elever idag är mer inriktade på vilken skola de vill gå på, än vad de faktiskt vill lära sig. Det finns ju dem som vet vad de vill jobba med redan nu men de är inte många. Det är visserligen en branschorganisation som står bakom yrkes-SM men vad man behöver när man går i åttan är att få upp ögonen för vad som finns. Det kan aldrig vara dåligt, tänker jag, säger Leif Svensson.

Hur gick det för Elin Wägners elever i tävlingen, den 11 maj? Jo, de kom trea i sitt heat, men det räckte inte till finalplats.

— Eleverna tyckte att det var en mycket spännande upplevelse och de jobbade bra som ett lag. Att lägga golv och byta däck har vi inte övat på så mycket, skriver Leif Svensson i ett mail efter tävlingen.

Text och foto: Anna Fritzén

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida