Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Erling pratar med ledare i ny podd

DELA

Erling pratar med ledare i ny podd

Nyfiken på ledarskallar är namnet på Pedagog Växjös nya podd. Här pratar före detta rektorn Erling Rask med intressanta ledare för skolor och förskolor i mestadels Växjö kommun.

Bild

Hur känns det att göra podd?
— Det har varit helt nytt för mig med podd, men samtal med människor och kollegor är jag inte ovan vid. Jag tycker att det är ett trevligt format. Jag brukar göra en förintervju med den som ska gästa podden, och där hittar vi vad vi fokuserar på i den personens ledarskap. Samtalen brukar hamna på cirka 20 minuter så det blir ingen djupdykning i något ämne. Förhoppningsvis tar man kontakt med rektorn när man lyssnat på podden om man blir intresserad och vill veta mer. Målsättningen har varit att pricka in alla verksamhetsformer i de första avsnitten, än så länge har det blivit en rektor för F-6-skola, en för högstadieskola, en för förskola och en från gymnasiet. Men det är såklart viktigt att de har något viktigt att berätta också!

Vad har du för bakgrund?
— Som många chefer inom utbildningsförvaltningen har jag en lärarbakgrund, jag jobbade som lärare i tio år innan jag blev skolledare. Den största utmaningen i mitt yrkesliv var att starta en helt ny skola som rektor för Ringsbergskolan. Det gav mig många insikter om vad skolan behöver vara idag. Jag har också varit områdeschef för centrumområdets skolor och förskolor. Som chef för områdets rektorer och det övergripande ansvaret för verksamheterna fick jag ytterligare perspektiv på utbildning och skolutveckling. När jag sen började närma mig pensionsåldern ville jag varva ner lite de sista åren, då slutade jag som områdeschef och blev verksamhetsutvecklare. Ganska snart hamnade statsbidragen på mitt bord vilket tog en hel del tid men gav verksamheterna en hel del pengar. Utöver statsbidragen blev det många andra spännande uppdrag och projekt. Bland mycket annat fick jag vara med och starta Pedagog Växjö!

Just det: ibland kallas du pappa till Pedagog Växjö, vad säger du om det?
— Jag var väl den som tog initiativet till att det skulle bli något. Jag hade en hel del kontakt med Malmö eftersom vi tittade på deras förskolebibliotek och förskolebuss. Då hittade jag också Pedagog Malmö och gillade verkligen sajten och idén. Varför inte i Växjö? Med hjälp av många andra, inte minst förvaltningsledning och politiken, fick vi till den inspirationsplats som Malmö hade fast i Växjötappning. Nu hoppas jag att Växjö med omnejd tar del av det i ännu högre utsträckning.

Hur är det att vara rektor?
— Att vara rektor handlar mycket om att tillsammans med lärarna forma en skola eller förskola så att alla barn och elev växer efter sina förutsättningar. Som rektor har man helhetsansvar och därmed bättre förutsättningar att förändra i en riktning som stödjer det. Det är roligt när det går bra, men det är ofta stora utmaningar. Men då känns det extra gott när man når ett bra resultat. Att vara rektor eller lärare handlar om struktur, strategi, stabilitet och teamwork, det är ingen quick fix. Jag har i mitt arbete jobbat mycket med att delegera ansvar. Allas kompetenser behövs och tillsammans kan man göra skillnad. Ibland är det tufft, mycket händer samtidigt. Det är ekonomi, resultat, rekrytering, barn med särskilda behov och så vidare. Som sagt det är gott om utmaningar som ofta blir till glädjeämnen.

Vad är viktigt för dig med den här podden?
— Att ge inblick i olika rektorers arbete. Att inspirera och förhoppningsvis skapa nya tankar om ledarskap eller ge tips på nya utvecklingsområden i verksamheterna.
Alla sätter ju sin prägel på ledarskapet. Vad satsas det på i förskolan och skolan? Vad har man för särskilda intressen? Kanske en profilering! Hur gör man? Det är viktigt att visa på vardagliga saker och lösningar på det, men också viktigt belysa speciella händelser som inte alla är med om men som ger inblick i hur det är att leda en verksamhet när något särskilt händer.

Text och foto: Anna Fritzén

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida