Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Nya och erfarna lärare får hållbara yrkesråd

DELA

Nya och erfarna lärare får hållbara yrkesråd

Extra bra för dig som är ny i yrket, det säger Karin Råhlin som läst boken Att äga läraryrket.Men läsningen får även erfarna lärare att börja reflektera kring hur man kan utveckla och effektivisera sig själv på ett hållbart sätt.

Boken Att äga läraryrket

Hur hittar lärare hållbara strategier som gör att man håller i yrket? Det handlar en av tre sektioner om i boken Att äga läraryrket.

Titel: Att äga läraryrket
Författare: Karin Boberg och Anna Sterlinger Ahlring
Förlag: Gothia kompetens AB (2021)
Bra för: alla yrkesverksamma lärare och extra bra för dig som är relativt ny i yrket eller för dig som känner att du vill förbättra strukturen i ditt yrkesutövande
Plus: Lättläst och lättillgänglig i sitt språk. Fullproppad med tips och råd. Boken kan läsas i sin helhet men du kan också ha hjälp av att bara läsa en enskild sektion eller ett enskilt stycke. Registret är mycket överskådligt och tydligt.
Minus: Inte så mycket nytt under lärarsolen för den som varit några år i yrket. Det mesta handlar om sådant som man redan vet. Den här typen av bok har skrivits av andra förut, särskilt under de senaste tio åren. Men repetition är alltid bra.

Den första sektionen i Karin Boberg och Anna Sterlinger Ahlrings bok Att äga läraryrket heter Konsten att lyckas i klassrummet. Och att göra just det är verkligen en konst, det vet alla som utövar detta mångfacetterade och komplexa yrke. Den här boken är en handbok för dig som är ny eller relativt ny inom professionen, men lika mycket är det en bok för pedagoger i allmänhet. Det är en av de där böckerna man kan läsa med jämna mellanrum och där man alltid hittar något nytt att ta fasta på! Så läs den om du är yrkesverksam inom skolan, förkovra dig, fundera och reflektera och kom ut lite klokare och som en lite bättre lärare där på andra sidan pärmen.

Det som gör denna bok lätthanterlig och mycket begriplig beror dels på sättet den är uppbyggd på, dels på den alltigenom konkreta text som fyller dess olika delar.

I den första sektionen tar Boberg och Sterlinger Ahlring upp saker som ledarskap, lektionsstrukturer och anpassningar som man ibland behöver göra för att det ska bli så bra som möjligt.

Sektion två har rubriken Konsten att lyckas utanför klassrummet och den handlar om hur man kan förbereda lektioner, hålla samtal av olika slag samt vad som är viktigt och bör stå i fokus i mentorsskapet/klasslärarskapet.

I den tredje och sista sektionen lyfter författarna fram hur du kan hitta hållbara strategier för att orka i ett yrke som ofta ter sig ganska gränslöst. Hur mycket är rimligt att arbeta och när ska du sätta stopp? Hur skapar du en hållbar relation till vårdnadshavare?

De tre delarna kan läsas var för sig men de kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt och jag som nyligen läst boken rekommenderar verkligen att man läser hela. Inte nödvändigtvis i ett svep men då allt som tas upp på ett eller annat sätt hör ihop känns det som att du får en fullskalig fortbildning genom att läsa boken från början till slut. Sedan kan den med fördel användas som uppslagsbok då man vill kolla något specifikt eller få råd och tips runt något.

Till varje kapitel finns frågeställningar som du som läsare kan använda för att reflektera runt det nyss lästa. I boken finns även skrivlinjer där du kort kan anteckna ner dina tankar. Detta gör att det verkligen känns som att man befäster det man läser och strukturerar sina egna funderingar. Att äga läraryrket är en 200 sidor lång bok proppfull med information, tips och coachning men den känns aldrig tung att läsa. Den skulle fungera utmärkt som kolleigial fortbildning i lärarlag och den fungerar lika bra som den som vill läsa helt på egen hand. Ge den lite av din tid, du kommer att få mycket tillbaka!

Karin Råhlin, lärare Norregårdskolan

Nya böcker för nyfikna läsare

Läs fler bokrecensioner och ta reda på hur du gör för att själv bli en recensent på Pedagog Växjö.

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida