Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Guiden för att hantera svåra samtal

DELA

Guiden för att hantera svåra samtal

Vad är det du vill ha sagt och vad är det egentligen du säger? I boken Svåra föräldrasamtal - i skolan får läsaren många tydliga exempel på vad som krävs för att hamna rätt.

Boken Svåra föräldrasamtal

Svåra samtal kan bli lättare med att läsa konkreta exempel.

Titel: Svåra föräldrasamtal – i skolan
Författare: Karin Oldegård Ljunggren
Förlag: Studentlitteratur (2020)
Bra för: alla som vill nå fram med ett tydligt budskap
Plus: Det koncentrerade formatet med rikliga exempel på hur man kan uttrycka sig.
Minus: Saknar beskrivningar om hur man hanterar möten med flera, till exempel ett föräldramöte som tar en oväntad vändning.

Ett svårt samtal blir oändligt mycket knepigare med minimala förberedelser och om deltagarna har olika förväntningar på vad som ska ske. Karin Oldegård Ljunggren är socionom, har uppdrag som mötesledare och föräldrarådgivare och arbetar för nå ett gott samarbete mellan hem och skola. Hennes bok Svåra föräldrasamtal – i skolan är kort, koncis och tydlig och de goda råden är många.

I ett samtal behöver du beskriva syftet (sett på lång sikt) och målsättning (sett på kort sikt, det vill säga vad just detta möte helst ska komma fram till). Var gärna två pedagoger, en som talar och en som antecknar. Skapa tillit med en lugn plats och om du är riktigt orolig för en morgontrött elev, säg inte ”det är absolut ingen fara på taket, men…” utan tala om att du är oroad.

Författaren påminner om att stress kan påverka hur känslor hos föräldrarna tar sig uttryck. Har du en elev med funktionsvariationer är det också tänkbart att föräldrarna har liknande svårigheter. Då rekommenderar Oldegård Ljunggren att göra samma anpassningar för föräldrarna vid ett samtal, som för eleven på lektionen. Sammanfatta mötet innan ni skiljs åt och sist men inte minst reflektera efteråt: Hur blev samtalet?

De konkreta exemplen och citaten ger det lilla extra. Ett axplock ur boken:

”Det låter som en viktig punkt, men den behöver parkeras till nästa möte, för tiden i dag är slut.”

”Jag får känslan av att ni inte tycker att vi på skolan tar det här på allvar, jag vill bara kolla om det stämmer eller om jag är ute och cyklar”.

”Hur tänker du då? Förklara för mig!”

Svåra samtal finns överallt – även om föräldrasamtal är en genre för sig – och denna bok är också för dig som längtar efter att bli lika tydlig som kollegan, handledaren, grannen, politikern eller vem du nu har som förebild. Våga säga till och vara nyfiken utan att döma. Träna bland okända och kända. Det ska jag göra. Leve tydligheten.

Agneta Myrestam
verksamhetsutvecklare, utbildningsförvaltningen

Nya böcker för nyfikna läsare

Läs fler bokrecensioner och ta reda på hur du gör för att själv bli en recensent på Pedagog Växjö.

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida