Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Naturhistoriska utmaningar för din klass

DELA

Naturhistoriska utmaningar för din klass

Naturhistoriska riksmuseet erbjuder lärresurser från Madagaskar till Mars. Det är tillgängligt och kostnadsfritt för såväl grundskolan som gymnasiet.

Två barn tittar mot naturhistoriska riksmuseets fasad.

Foto: Martin Stenmark

Naturhistoriska riksmuseet är ett statligt museum med uppdrag att sprida kunskap om naturen i hela landet. Museet har ett sextiotal olika lärresurser med koppling till kursplanernas centrala innehåll för både grundskolan och gymnasiet.

Alla lärresurser är tillgängliga och gratis att använda. Sara Schesny, museipedagog, berättar att de flesta uppgifter och uppdrag är anpassade för de lägre åldrarna, men att 20-25 lärresurser är gjorda för högstadiet och gymnasiet.

— En nyhet är Madagaskars mångfald och där ska eleverna arbeta för att bevara Madagaskars natur och då behöver de kunskap om naturen och människans påverkan för att kunna göra de rätta valen, säger hon. Vi testar allt vårt material på skolklasser. Lärresurserna är framtagna i samarbete med yrkesverksamma lärare och faktagranskade av experter på museet, ofta forskare.

Madagaskars mångfald (8-9, gymnasiet) Länk till annan webbplats.

Rädda den biologiska mångfalden på Madagaskar. För att kunna välja rätt åtgärder ges bakgrundskunskap om Madagaskars natur, situationen på Madagaskar idag och bevarandearbete.

Expedition Mars (7-9, gymnasiet) Länk till annan webbplats.

Landa en sond på Mars för att söka efter spår av liv. För att kunna välja rätt landningsplats ges bakgrundskunskap om universums utveckling, vatten i solsystemet, djupbiosfäriskt liv och Mars historia.

Escape time (4-6, 7-8) Länk till annan webbplats.

Korta filmer om jordens och livets historia varvas med fakta och olika interaktiva övningar. Genom att lösa de olika uppgifterna kommer man vidare i historien.

Ordjakt i polartrakterna (1-3, 4-6) Länk till annan webbplats.

Helt digitalt äventyr där eleverna får besöka en av jordens mest extrema miljöer, den vid polerna. De möter några av djuren som lever där och undersöker deras anpassningar till det iskalla klimatet. Genom att lösa olika uppgifter samlar de lösenord och kommer vidare i historien.

Få en digital visning gratis

Naturhistoriska riksmuseet erbjuder också onlinevisningar med en museipedagog på 30 minuter. Det är det enda som kostar något på sajten.

En sådan kostar i vanliga fall 600 kronor för en skolklass och det finns olika visningar att välja mellan.

Pedagog Växjö vill nu ge fem skolor möjlighet att ta del av ett studiebesök kostnadsfritt. I utbyte vill Pedagog Växjö ha svar på några frågor kring besöket i form av en utvärdering. Låter det lockande? Mejla till pedagogvaxjo@vaxjo.se och berätta varför just din klass behöver gå dit.

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida