Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Viktiga framtidsval i varje klassrum

DELA

Viktiga framtidsval i varje klassrum

En hel grupp studie- och yrkesvägledare har tillsammans läst och recenserat boken Studie- och yrkesvägledare. Framtidsval börjar i klassrummet. Den inspirar till diskussion om det som är hela skolans ansvar.

Boken Studie- och yrkesvägledare

Boken Studie- och yrkesvägledare. Framtidsval börjar i klassrummet riktar sig mest till grundskolan men passar även till pedagoger och skolledare.

Titel: Studie- och yrkesvägledare. Framtidsval börjar i klassrummet (2021)
Författare: Sara Nordström
Förlag: Gothia Kompetens (2021)
Bra för: studie- och yrkesvägledare, men kan med fördel användas av skolledare och pedagoger för att hitta inspiration till att utveckla och jobba med studie- och yrkesvägledning
Plus: Inspirerande och lättläst.
Minus: Mer anpassad för grundskolan än gymnasiet

Studie- och yrkesvägledning är ett av skolans viktigaste områden, men hamnar ofta i skymundan. Den här boken lyfter på ett inspirerande sätt upp studie- och yrkesvägledaruppdraget (både professionen syv och hela skolans ansvar), vikten av kartläggning, olika lektionsövningar, vägledningssamtalet och hur verksamheten kan utvärderas.

Författaren lyfter fram vikten av att eleverna lär känna sig själva bättre, får mer kunskap kring samhället och arbetslivet och blir mer införstådda med sina val. Till hjälp i detta arbete får vi i boken ta del av metoden SYV-tratten. SYV-tratten visar att mycket av studie- och yrkesvägledningen kan ske i klassrummet, både som undervisning och information.

Boken kan både sträckläsas och användas som uppslagsverk. Oavsett vilket kommer den ge upphov till diskussioner, utveckling och inspiration! Den väcker tankar kring hur du kan utveckla ett team tillsammans med pedagoger och skolledning med fokus på studie- och yrkesvägledningen efter att du läst.

Anna Sundberg, Christina Bjelk Gerestrand, Emma Poltan, Karin Gustavsson, Kristina Hörlin och Martina Bruér, samtliga studie- och yrkesvägledare

Nya böcker för nyfikna läsare

Läs fler bokrecensioner och ta reda på hur du gör för att själv bli en recensent på Pedagog Växjö.

Är du med i ett arbetslag som har bokcirkel kring en ny bok? Hör av dig till Pedagog Växjö om du eller ni vill recensera!

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida