Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Tre frågor till Maria Petersson

DELA

Tre frågor till Maria Petersson

Stafettintervjun har landat på Östra Lugnets skola och Maria Petersson, klasslärare i åk 6. Det var Sabina Rastoder som tog chansen att ställa tre frågor till henne.

Bild

Vad är det bästa med läraryrket?

— Det bästa med läraryrket är alla människor man möter - stora som små! Det är fantastiskt att få knyta relationer och utvecklas tillsammans så som man gör på en skola.

Vilka utmaningar möter du i ditt vardagliga arbete i klassrummet?

— Den största utmaningen som jag brottas med är känslan av att inte räcka till. Jag vill att eleverna (och kollegorna) ska känna att jag lyssnar, ser dem, bekräftar dem, pratar med dem och peppar dem och ibland får jag inte ihop det. Det lämnar alltid en jobbig känsla i magen. Jag är väl medveten om att det till stor del handlar om vilka förväntningar jag har på mig själv och att de kanske inte alltid är rimliga, men jag jobbar på det.

Vilka är framgångsfaktorerna för goda och trygga relationer till dina elever?

— Att skapa goda relationer är det absolut viktigaste för mig när man tar emot en ny grupp elever, nya vårdnadshavare och kollegor. Jag lägger mycket tid på relationsskapande aktiviteter och samtal, vilket brukar ge resultat. Jag tror också att många uppskattar min raka och ärliga kommunikation. Det ska aldrig vara oklart vad som gäller eller vad som förväntas. Jag är trygg i min roll i klassrummet, vilket nog också skapar lugn bland eleverna. Jag är dessutom ganska prestigelös och gillar att bjuda på mig själv. Om eleverna ser att jag har roligt på jobbet så smittar det förhoppningsvis av sig. Så tänker jag.

Slutligen, vem vill du ska svara på dina frågor?

— Jag vill skicka stafettpinnen vidare till Bengt Johansson som jobbar på Centrumskolan.

  1. Vilka egenskaper hos dig själv tror du att dina elever och kollegor uppskattar mest?
  2. När mår du som bäst på jobbet?
  3. Vad vill du se på en skola för att känna att det är en attraktiv arbetsplats?

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida