Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Få texter upplästa

DELA

Få texter upplästa

Camilla Jönsson är IT-pedagog på AV-Media, Region Kronoberg. I en serie korta artiklar ger hon tips om appar och digitala tjänster som hjälper elever - och lärare. Den här gången handlar det om att få texter upplästa.

Bild

Att få texter upplästa kan vara ett bra alternativ för den som har svårigheter med att ta till sig information genom att läsa med ögonen. Det finns några olika sätt att få text uppläst. Nedanstående har elever och pedagoger tillgång till i Växjö kommun.

Du kan använda en talsyntes som läser den text som du markerar. ClaroRead Chrome läser upp texten på en webbsida och i Google docs genom att du markerar den, pekar på texten med musen eller använder "Klicka och spela" för att få texten uppläst med markörmedföljning. Lyssna på tecken, ord eller meningar när du skriver. Du kan ändra hastigheten i uppläsningen. I Växjö använder vi ClaroRead chrome i våra PC och chromebooks. Claroread är ett tillägg som finns i Chromes webbläsare, här ser du en introduktionsfilm om Claroread. Länk till annan webbplats.

Du kan också få texten uppläst i en ipad. Gör så här:
Öppna Inställningar > Hjälpmedel > Talat innehåll.
Välj: Läs upp markering: Tryck på knappen Läs upp om du vill att markerad text ska läsas upp
Röster: Välj en röst - gärna Alva - och välj förbättrad.
Uppläsningshastighet: Dra reglaget.
Du kan läsa mer om det på apples supportportal. Länk till annan webbplats.

Det finns också tjänster där man har spelat in tal till böcker.
Växjö kommun har köpt kommunlicens på inläsningstjänst Länk till annan webbplats.. Inläsningstjänst erbjuder tjänster för inlästa läromedel, lättlästa böcker, filmer och guider på flera språk. Eleverna loggar in med sin google-inloggning.

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, är en statlig myndighet som erbjuder inläst skönlitteratur genom verktyget Legimus Länk till annan webbplats..

En person med en läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Exempel på funktionsnedsättningar är:

  • läs- och skrivsvårigheter
  • synnedsättning
  • andra fysiska funktionsnedsättningar, exempelvis rörelsehinder och hörselskada
  • intellektuell funktionsnedsättning
  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som autism, adhd.
  • tillfällig läsnedsättning.

Växjö kommun har också licens för Ugglo förskola. Ugglo är ett flerspråkigt verktyg som väcker läslust och ger en mer jämlik förskola genom ljudbilderböcker. Du loggar in via en klassrumskod.

Text: Camilla Jönsson

Camilla Jönsson
Camilla Jönsson är IT-pedagog för Region Kronoberg och arbetar del av sin tjänst för Växjö kommun. I en serie artiklar får du lära sig om nyttiga verktyg och tips som underlättar inlärning för dina elever.

Camilla har också skrivit om:
Google Keep bringar ordning
Fem tips för bättre studieteknik

Är det någon fråga du vill att Camilla svarar på här får du gärna skicka den till pedagogvaxjo@vaxjo.se

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida