Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Tre frågor till JO Waldo

DELA

Tre frågor till JO Waldo

Hur är det att jobba i "Lilla gruppen" på Elin Wägnerskolan? Läraren JO Waldo svarar på de tre frågorna som Elizabeth Özel-Cicek på Öjaby skola var nyfiken att höra svaren på.

JO Waldo

Hur kan din dag se ut?

— Jag jobbar i en liten grupp på Elin Wägnerskolan. De elever som kommer hit är alla i behov, på ett eller annat sätt, av att ha en lugn och positiv miljö runt omkring sig. Det finns en struktur över dagen, men eftersom jag arbetar med elever med väldigt olika och särskilda behov händer det ständigt saker som både är intressanta och svåra, men som jag känner en drivkraft att engagera mig i. Strukturen annars är att jag kommer till jobbet mellan halv åtta och åtta och har förberett allt jobb individuellt för varje elev. När eleverna kommer, vid olika tider efter ett schema vi gjort, har de en igångsättningsfas, och efter det ett arbete med uppgifter som ska göras.

Alla elever — just nu 14 till antalet — får hjälp och stöttning på olika sätt under dagen. När alla elever gått hem har jag ett efterarbete med dels dokumentation över dagen, men också ett arbete för att förbereda nästa dag.

Vad är den vanligaste orsaken till att en elev inte kommer till skolan?

— Oj, den frågan är väldigt svår att svara på. Det finns nog lika många svar som elever. De flesta elever har någon form av problematik och det innebär ofta svårigheter med motivation och inlärningsbitar på olika sätt.

Vilka är dina framgångsfaktorer till att få en elev till skolan?

— Att jag själv är engagerad är kanske det allra viktigaste. Att bygga ett självförtroende för eleverna att klara sin dag i skolan är en annan framgångsfaktor. Andra faktorer som är viktiga är att eleverna alltid ska känna trygghet och trivsel hos oss. Ytterligare framgångsfaktorer är att ha en bra regelbunden kontakt med föräldrarna och förstås, som alltid att våga sätta gränser, med andra ord: visa att du bryr dig!

Till sist, vem vill du ska svara på dina tre frågor?

— Jag låter stafettintervjun gå vidare till Anton Damberg, lärare på Gustavslundskolan, och en av mina tidigare lärarstudenter:

  1. Vad känner du är det mest positiva i lärarjobbet?
  2. Vad är det mest krävande för dig som lärare?
  3. Så här några år efter lärarexamen för dig — har dina förväntningar på jobbet blivit som du trodde? Varför/Varför inte?

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida