Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Tre frågor till Caroline Swahn

DELA

Tre frågor till Caroline Swahn

Vad Caroline Swahn, förstelärare på Restaurang-och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan, tycker om sitt arbete, var verksamhetsutvecklaren Anna Bengtsson nyfiken på. Här får vi alla svaret.

Caroline Swahn i köket

Kan du berätta om vad Restaurangskolan betyder och innebär för elever och lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet?

— Mycket, väldigt mycket! För ett och ett halvt år sedan flyttade vi in i helt nybyggda lokaler i själva hjärtat på Kungsmadskolan. Nu har vi våra praktiska och teoretiska lokaler under ett och samma tak, vilket innebär en stor förenkling för både våra elever och oss lärare. För övrigt har vi samlat programmets båda inriktningar: bageri och konditori samt kök/servering vägg i vägg, vilket underlättar samarbetet på programmet. Restaurangskolan är dessutom toppmodernt utrustad och vi lärare har fått vara med och påverka bygget under hela processen. Vi har nu en Restaurangskolan med allt från styckningsrum till vinkällare, vilket gör att vi kan ge eleverna en bred grund att stå på i deras kommande yrkesliv.

Hur är det att undervisa på ett yrkesprogram?

— Jag har världens roligaste jobb. Att få kombinera praktisk yrkeskompetens med pedagogik är fantastiskt roligt och stimulerande. Dessutom har jag yrkesskickliga, positiva och inspirerande kollegor runt mig vilket gör arbetsdagen enkel. Jag undervisar bland annat i kurserna Mat och Dryck i kombination och Service och Bemötande, vilket är kurser som eleverna oftast gillar och är intresserade av och det gör naturligtvis sitt. Dessutom brinner jag själv lite extra för helhetsupplevelsen kring en måltid och vikten av att sätta gästen i centrum. Detta speglar förmodligen av sig i min undervisning som ofta leder till aktiva och nyfikna elever som vill lära sig mer. Att få följa eleverna under tre år och se hur de utvecklas från försiktiga till fullfjädrade kockar, bagare och servitörer är grädden på moset.

När du möter en blivande elev och förälder, vad är viktigt för dig att förmedla inför gymnasievalet?

— För det första brukar jag avdramatisera gymnasievalet. Visst är det ett viktigt val och kanske det första stora valet ungdomarna står inför, men det är absolut inte livsavgörande. Framtidsforskare säger att de ungdomar som söker till gymnasiet idag troligtvis kommer att utbilda sig minst sju gånger under sin livstid. Jag brukar istället trycka på vikten av att de skall göra något de tycker är roligt och är intresserade av de kommande tre åren, och samtidigt försöka hålla så många dörrar som möjligt öppna.

Att läsa på ett yrkesförberedande program och där välja att läsa in den grundläggande behörigheten till högskolan öppnar dörrar till både yrkeslivet, yrkeshögskolor och fortsatta studier på högskolor och universitet. Jag erbjuder alltid ungdomarna att “skugga” hos oss en dag, vilket innebär att de kommer hit och är med och ser hur en praktisk dag kan se ut i vårt kök, i vår matsal eller i vårt bageri. Jag brukar också prata om Kungsmadskolan i sin helhet och alla möjligheter som erbjuds här. Bland annat är vi en del av Växjö Idrottsgymnasium och det ger spännande möjligheter att kombinera idrott med ett intresse för till exempel matlagning.

Till sist, vem vill du ska svara på dina frågor?

— Jag vill skicka mina tre frågor till Maria Oskarsson, förstelärare på Gemla skola.

1. Vad är det bästa med ditt jobb?
2. Hur arbetar ni med kollegialt lärande på Gemla skola?
3. På vilket sätt märker dina elever av skolans värdegrundsord ”kreativitet”, ”trygghet” och ”vetgirighet”?

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida