Sällsynt konkret om demokrati i förskolan
Demokratiskt arbete på djupet och väldigt konkret dessutom, det har Britta Carlsnäs läst om. Hon rekommenderar boken Göra demokrati som behandlar ett viktigt arbete på ett greppbart sätt.

Att verkligen göra demokrati, konkret och handfast, handlar denna bok om.
Titel: Göra demokrati - projekterande arbete med förskolans yngsta (2019)
Författare: Johanna Appelquist och Helena Marken
Förlag: Lärarförlaget
Bra för: förskolepedagoger och då främst de som arbetar med de yngsta barnen
Plus: En av få böcker som beskriver hur man kan fördjupa sitt demokratiska arbete med förskolans allra yngsta och dessutom på ett greppbart sätt.
Minus: Att jag inte läst den tidigare.
Författarna, som själva arbetar i barngruppen som boken handlar om, beskriver okonstlat hur de arbetar med ett projekterande förhållningssätt tillsammans med de allra yngsta ur ett demokratiskt perspektiv. De beskriver genom boken hur de arbetar för barnens rätt till sin plats i samhället genom att barnen skapar relationer till platser i deras närhet. Något som återkom var hur demokrati inte bara kan pratas utan måste upplevas av barnen. Därför tror jag att boken heter att ”Göra demokrati”. De ser till att alla barn får använda sina olika sätt att kommunicera både sinnligt och kroppsligt. Författarna ger många exempel på detta i boken.
Jag tar även med mig hur vårdnadshavare till barnen involveras i projektet på ett sådant sätt att de själva känner att de är en del av projektet och inte bara åskådare av arenan där barnen och pedagogerna agerar. Författarna menar att grunden till ett demokratiskt förhållningssätt är att mötas med en genuin nyfikenhet kring något oberoende om du är barn eller vuxen. Då suddas gränserna ut, allas bidrag blir viktiga och influerar varandra.
En lättläst bok om ett viktigt arbete.
Britta Carlsnäs
förskollärare på Åby förskola