Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Galet mycket skrivtips i svenska

DELA

Galet mycket skrivtips i svenska

Malin Larsson öppnar dörren till sitt klassrum med boken Skriv för livet och recensenten Jennie Blomkvist, svensklärare, njuter av alla konkreta tips på kreativ undervisning.

Boken Skriv för livet

Malin Larsson skriver inbjudande om kreativt skrivande i sin bok.

Titel: Skriv för livet - Kreativt skrivande i svenskundervisningen (2020)
Författare: Malin Larsson
Förlag: Gothia Fortbildning
Bra för: lärare i svenska (framförallt på högstadiet)
Plus: Galet mycket tips på hur skrivandet i svenskundervisningen kan bli mer kreativt.
Minus: Så mycket idéer att det är svårt att veta med vilken man ska börja.

Malin Larsson är kanske känd för svensklärare som läraren bakom youtubekanalen “Malinsklipp”. Precis som på nätet delar hon i sin nyutkomna bok frikostigt med sig kring allehanda tips för en riktigt kreativ, spännande och skrivande svenskundervisning.

Nyckeln, menar hon, ligger i att väcka elevernas kreativitet. Som svensklärare bör du utmana eleverna med frågor och uppgifter, och våga vara jobbig för att pusha eleverna att våga lita på sig själva och sin egen förmåga att uttrycka sig. Det är det som skapar utveckling. Samtidigt poängteras vikten av trygghet i elevgruppen och tryggheten i att också våga misslyckas.

Vikten av riktiga mottagare såväl som äkta uppgifter betonas, att skriva Brev till samhället och lära yngre elever hur man håller tal är exempel på uppgifter som Malins elever får. I boken återfinns också mängder av elevexempel på allt från mikrotal till besjälningar och fanfiction.

Slutligen då; digitalt eller analogt skrivande? Malins svar på det är både och, men kanske allra helst med papper och penna… Malin öppnar i boken dörren till sitt klassrum och ger dig som svensklärare mängder av idéer kring hur du kan göra den egna undervisningen mer kreativ och skrivande.

Jennie Blomkvist, lärare i svenska och SO
Pär Lagerkvistskolan 7-9

Nya böcker för nyfikna läsare

Läs fler bokrecensioner och ta reda på hur du gör för att själv bli en recensent på Pedagog Växjö.

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida