Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Alla lärare får yrkestips

DELA

Alla lärare får yrkestips

Är du ny som lärare? Har du varit verksam inom yrket några år, eller kanske till och med några decennier? Läs boken Ny som lärare som recenseras här!

Boken Ny som lärare

Ny som lärare är en bok som ger handfasta yrkestips för alla lärare.

Titel: Ny som lärare (2019)
Författare: Caroline Hanneberg och Sophie Hedberg
Förlag: Sanoma utbildning
Bra för: främst nyutexaminerade lärare men även för oss som varit verksamma ett tag eller länge
Plus: Konkret och lättläst. Många användbara tips.
Minus: Mycket att ta in då man är ny. Dock kan man använda den vid behov och inte sträckläsa.

Caroline Hanneberg och Sophie Hedberg är kollegorna som tyckte att det fattades en bok full av handfasta tips och tankeväckande reflektioner kring vad läraryrket faktiskt innebär. De bestämde sig för att skriva en bok på ämnet och resultatet blev Ny som lärare.

Boken är indelad i sju kapitel eller delar där författarna tar upp sådant som varje lärare bör veta och som man i sin yrkesroll kommer att komma i kontakt med eller brottas med. Något som blir till en fördel för läsaren är att texten och layouten är väldigt lättöverskådlig. Ofta dyker det upp små rutor eller punktlistor som sammanfattar något viktigt som tagits upp. I slutet av varje sektion får man också veta vad som är en rektors och skolledares uppgift gällande en viss fråga eller aspekt och det kan vara en trygghet att veta för dig som ny lärare.

Som läsare serveras du en mängd konkreta tips på vad som till exempel förväntas av dig som klassföreståndare eller mentor, du får information om hur skolåret kan se ut, vilka arbetsuppgifter utöver de där självklara som säkert dyker upp, hur du kan lägga upp ett utvecklingssamtal, hur du kan bemöta föräldrar och vårdnadshavare och hur du kan utveckla din roll som pedagogisk ledare i klassrummet. Dessa är bara några exempel på sådant som Hanneberg och Hedberg behandlar. Boken är proppfull av tips, planer och idéer på sådant som du kan och bör använda dig av i din yrkesroll och även jag som arbetat som lärare i 15 år märker att jag får många nya verktyg att ta till framåt. Den är perfekt att använda som handbok! Som lärare och pedagog blir man aldrig fullärd. Är du ny som lärare? Läs boken! Har du varit länge i yrket? Läs den!

Karin Råhlin, lärare i engelska och svenska, Norregårdskolan

Nya böcker för nyfikna läsare

Läs fler bokrecensioner och ta reda på hur du gör för att själv bli en recensent på Pedagog Växjö.

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida