Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Nya böcker för nyfikna läsare

DELA

Nya böcker för nyfikna läsare

Böcker tar nu plats på allvar på Pedagog Växjö. Här vankas nya böcker från och om skolans värld. Först ut att recensera är Catarina Dahlin Lundberg som har läst Läslust i en digital tid av Hülya Basaran och Tobias Gard.

Flera böcker ligger i en solfjädersform på en stol.

Vi har många böcker som väntar på en läsare. Du kan också önska själv.

Titel: Läslust i en digital tid — tips och inspiration för lärare och skolbibliotekarier (2020)
Författare: Hülya Basaran och Tobias Gard
Förlag: Gothia fortbildning
Bra för: skolbibliotekarier och lärare i hela grundskolan
Plus: Många bra tips att ta till sig att använda direkt i sin undervisning.
Minus: Gärna mer tips och planeringar.

Hülya Basaran, lärare i andraspråk, och Tobias Gard, skolbibliotekarie, vill väcka elevernas läslust genom att ta tillvara deras digitala spelintresse. Elevernas dataspelande på fritiden kan bli till en metod att använda sig av i skolan. Metoden som författarna använder sig av kallas ”gamification” eller ”spelifierade” och skulle kunna förändra och förnya undervisningen och leda till att eleverna blir mer läsintresserade.

Boken Läslust i en digital tid står i ett litet staffli på en stol.

Vem har inte läslust? Vem behöver få?

Räcker det att läsintresse finns för att utveckla läsförståelse och ger minskad skärmtid verkligen ökad lust att läsa böcker? Boken har många handfasta tips på hur litteratur kan brytas ner så att eleverna kan få en liten puff i läslust-riktningen. Tipsrutor visar hur de jobbar med sina egna elevgrupper och längst bak i boken finns planeringar för hur man kan jobba med ”spelifierade” textsamtal.

Det jag tar med mig ur boken är att vi pedagoger behöver vara mer positivt inställda till elevernas dataspelande och att vi måste ta till vara elevernas digitala intresse och föra över det till skolans verksamhet för att eleverna ska förstå vikten av och tjusningen av läsningen.

Ska du läsa en verksamhetsutvecklande bok i år? Läs den här boken!

Catarina Dahlin Lundberg
skolbibliotekarie på Bäckaslövskolan

Recensenter välkomna

Pedagog Växjö skriver om böcker som är intressanta för dig som jobbar i skolan, förskolan och fritids. Böckerna ska vara relativt nya och kan vara handfasta och konkreta eller akademiska och övergripande. Huvudsaken är att böckerna ger inspiration och utveckling i ditt yrke.

Vilka som skriver? Ja, det kan vara just du. Pedagog Växjö vill gärna ha kontakt med dig som just läst eller hört talas om en givande bok eller om du är sugen på att recensera böcker som vi redan har. Du är välkommen att höra av dig till redaktionen!

Vi blir alla vinnare: du får behålla boken du läst, Pedagog Växjö får en recension och vi delar med oss av viktiga läsupplevelser.

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida