Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Läslust lockas fram i en digital tid

DELA

Läslust lockas fram i en digital tid

Hur lockar man datorspelsvana att läsa böcker? Genom att kombinera dessa världar. Det upptäckte recensenten och tillika skolbibliotekarien Catarina Dahlin Lundberg när hon läste boken Läslust i en digital tid.

Boken Läslust i en digital tid

Vem har läslust och hur gör man för att sprida lite till? Boken Läslust i en digital tid ger råd.

Titel: Läslust i en digital tid — tips och inspiration för lärare och skolbibliotekarier (2020)
Författare: Hülya Basaran och Tobias Gard
Förlag: Gothia fortbildning
Bra för: skolbibliotekarier och lärare i hela grundskolan
Plus: Många bra tips att ta till sig att använda direkt i sin undervisning.
Minus: Gärna mer tips och planeringar.

Hülya Basaran, lärare i andraspråk, och Tobias Gard, skolbibliotekarie, vill väcka elevernas läslust genom att ta tillvara deras digitala spelintresse. Elevernas dataspelande på fritiden kan bli till en metod att använda sig av i skolan. Metoden som författarna använder sig av kallas ”gamification” eller ”spelifierade” och skulle kunna förändra och förnya undervisningen och leda till att eleverna blir mer läsintresserade.

Räcker det att läsintresse finns för att utveckla läsförståelse och ger minskad skärmtid verkligen ökad lust att läsa böcker? Boken har många handfasta tips på hur litteratur kan brytas ner så att eleverna kan få en liten puff i läslust-riktningen. Tipsrutor visar hur de jobbar med sina egna elevgrupper och längst bak i boken finns planeringar för hur man kan jobba med ”spelifierade” textsamtal.

Det jag tar med mig ur boken är att vi pedagoger behöver vara mer positivt inställda till elevernas dataspelande och att vi måste ta till vara elevernas digitala intresse och föra över det till skolans verksamhet för att eleverna ska förstå vikten av och tjusningen av läsningen.

Ska du läsa en verksamhetsutvecklande bok i år? Läs den här boken!

Catarina Dahlin Lundberg
skolbibliotekarie på Bäckaslövskolan

Nya böcker för nyfikna läsare

Läs fler bokrecensioner och ta reda på hur du gör för att själv bli en recensent på Pedagog Växjö.

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida