Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Åby skola samlas kring att hjälpa

DELA

Åby skola samlas kring att hjälpa

För femte året öppnar Åby skola en bössa för välgörenhet. Hela skolan och stora delar av Åby är med numera, men det var på fritids allt startade.

Två personer ler och tittar in i kameran. Bakom dem finns ett skåp med julprydnader i metall och julbelysning.

Flera års julprydnar har tagit plats i skåpet efter Kristina Claesons och Birgitta Jonsson Varglands intiativ att börja samla till Musikhjälpen på Åby skola.

All skolans personal är med i arbetet med Musikhjälpen. Och när bössan öppnades under en FN-samling tidigare i höst hade bidragen redan börjat droppa in. Så mycket har engagemanget vuxit runt insamlingen sedan starten 2015. Birgitta Jonsson Vargland som jobbar på fritids och Kristina Claeson som jobbar med förskoleklassen och på fritids har varit med alla åren.

— Vi följde Musikhjälpen privat både jag och Birgitta och 2014 började vi prata om att arrangera en insamling för fritids. 2015 gjorde vi det första gången. Temat det året var att ingen skulle fly undan klimatet. Då kunde vi arbeta med världsdelar och hur vädret var på olika ställen.

— Det blev hårt knutet till normer och värden men vi fick också in en del matematik. Men vi började i en helt annan ände, minns du det? säger Birgitta till Kristina.

— Vi ville visa olikheter i samhället så vi tänkte att vi skulle titta på Robin Hood. Det funkade inte alls, svagt intresse har vi skrivit här, skrattar Birgitta och pekar i sin dokumentation från de olika åren. Det var svårt för barnen att förstå vad musikhjälpen var. Vi visade film från året innan för att förklara och då fick vi med dem lite. Vi lärde oss mycket som lärare på vägen. När vi började få ihop gemensamma saker lossnade det. Barnen stickade mössor i musikhjälpens färger och gjorde armband som de sen skulle sälja.

— Det var till en början svårt att få dem att släppa tanken att det var deras egna grejer: de hade ju gjort dem själva, säger Birgitta Jonsson Vargland. Det är jättetydligt hur det har tagit en helt annan form. Nu kan de till och med redan på våren börja prata om att de här grejerna kan vi göra och spara till musikhjälpen och då tänker man: "Ja!" Det är verkligen roligt att höra, säger Birgitta Jonsson Vargland.

Den allra första insamlingen avslutades med en familjekväll dit släkt och vänner var inbjudna. Den blev väldigt lyckad och nu var de flesta med på tåget. Året därpå bjöds skolan in att också vara med. Temat för Musikhjälpen 2016 var Barn i krig har rätt att gå i skola.

— Det var ett lätt ämne att anamma på hela skolan. Och då startade vi också ett kollegialt lärande. Det kändes väldigt bra att det kom från fritids: många gånger är det ju tvärtom, att skolan hittar på något som fritids hänger med på. Men det här är något som har vuxit fram från fritids. Vi samlades och hade väldigt bra möten kring det här.

Många timmar har lagts på att planera tillsammans. Och det tar tid, varje år. Arbetet brukar starta på en APT när årets tema för musikhjälpen precis har släppts. Där diskuterar man hur temat passar alla åldrar och hur det ska knyta an till skolarbetet. Med fantasi kan man koppla de flesta ämnen till temat man samlar till.

— Matte, svenska, alla estetiska ämnen är givna. NO är väl kanske inte så lätt. Men alla lärare är med och planerar, det är lite olika på vilken nivå vi lägger det, det beror förstås på ålder. Vi kanske inte har ett arbetspass varje vecka om temat utan vi kopplar den vanliga undervisningen till temat istället. Man behöver inte göra det supertydligt heller för dem, det räcker att man smyger in det litegrann, säger Kristina.

2017 var temat Barn är inte till salu. Det blev för svårt för eleverna så istället fick barnen föreslå vad pengarna skulle gå till. Vi fick många kloka idéer och slutligen röstades Cancerfonden fram. Årets musikhjälpen-tema Sex är inte vapen, krävde också lite gemensam diskussion innan kollegiet kom fram till en lösning.

— Det är ett svårt ämne, för framförallt yngre elever. Vi har istället valt att kalla det Människor är inte ett vapen, säger Kristina. Och vi i kollegiet har fått en utbildning i Rädda Barnens material Rör inte min kropp. Så nu kan vi jobba runt det materialet. Och det hör hemma både i musikhjälpen-temat och för övrigt också så den fyller dubbla funktioner.

Istället för traditionellt julpyssel har skolan en speciell dag då alla tillsammans tillverkar grejer som de säljer till insamlingen.

— Det är ett mål att göra grejer från återvinningsmaterial. Vi har bett föräldrar lämna in återvinning så att vi tillverkar saker av det. Lite smått behöver vi fortfarande köpa in. Både föräldrar och barn är med och föreslår vad vi ska göra utifrån vad de har hemma.

En hel kasse med virkade alster som grytlappar och annat har skänkts till försäljning redan nu och står och bara väntar på familjekvällen. Några har erbjudit sig att baka till kvällen. Då bjuds det på luciatåg utomhus, musikquiz, bingo, loppis och försäljning av allt som tillverkats.

Åby skola är en liten byskola med ungefär 80 elever så luciatåget hålls utomhus på rampen utanför skolan, och sedan går besökarna in och ut ur klassrummen under kvällen.

— En del gamla elever dyker upp här, det har blivit en tradition för dem att komma tillbaka hit på familjekvällen. Man får knappt plats inne på skolan den här kvällen.

Del i försäljningen är också julprydnader som eleverna i fem-sexan själva skapat. För fyra år sen började eleverna samarbetet med en plåtfirma där eleverna ritar egna förlagor till olika julprydnader.

— För rättvisans skull har jag lämnat ritningarna vidare till företaget som sedan väljer ut vilka som passar bäst att göra i plåt, säger Kristina Claeson. De väljer vad som är genomförbart och det som inte ser ut som året innan. Det är väl ungefär 200 saker som säljs varje år.

I år har eleverna fått åka till företaget som heter Alsing och ligger i Älmhult för att vara med om tillverkningen också. Från mall till färdig produkt.

— Vi fick pengar från majblomman för att kunna åka till Älmhult. Det kräver mycket av oss pedagoger att genomföra en sån här grej. Men eleverna var jättenöjda och stolta när de kom tillbaka.

Numera är Musikhjälpen levande hela året på skolan.

- Vi har fått in det här tänket nu. Ungarna får med sig att de kan göra något för någon annan, det har blivit naturligt. När de nya barnen kommer så bara lär de sig det, säger Kristina. Det sitter i väggarna här.


Stora vinster för barnen, hur känns det för er kolleger att arbeta tillsammans?

— Det ger en samhörighet i kollegiet eftersom fritids och skola är så olika verksamheter men det ger oss något gemensamt att samlas runt. Det är något vi gör ihop. Det betyder att vi har ett pågående samtal hela tiden. Vi får nya kolleger ibland och det är svårt för dem att förstå hur stort det är även om vi försöker förklara för dem. På familjekvällen, när alla människor kommer så står de där och gapar i alla fall, säger Birgitta.

Jämfört med första årets insamlingsarbete då barnen hade svårt att släppa sina saker till insamlingen har mycket hänt också hos eleverna. Barnen väljer att stanna kvar efter skolan för att hjälpa till att göra iordning inför familjekvällen. Elever och lärare samarbetar med varandra och varje år kommer något till: förra året blev det en korvkiosk eftersom många familjer inte hinner hem för att äta mellan jobb och familjekväll.

— Det är här man ser hur eleverna tar ansvar för alla de här sakerna och hur en del växer i sin roll att vara organisatörer. Någon som kanske i vanliga fall är lite oroligare har mycket lättare att ta en ledarroll och organisera saker och ting. Det blir så verkligt när det ska hända på riktigt.

Första året samlades runt 5000 kronor. Förra året landade summan på 22760 kronor.

— Sammanlagt 55000 kronor har vi samlat in på lilla Åby skola. Men det är klart: den här byn samlade också en miljon till en bandyhall! Det finns ett engagemang för ideell verksamhet i den här lilla byn, det ser man tydligt.

Text och foto: Anna Fritzén

Musikhjälpen arrangeras varje år av Sveriges radio och SVT under en dryg vecka i december sedan 2008 och samlar pengar till olika ändamål. I år sänds Musikhjälpen från Västerås den 9-15 december. Årets tema för insamlingen är Sex är inte ett vapen.

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida