Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem En serie filmer om historiska Växjö

DELA

En serie filmer om historiska Växjö

Varför ligger det en stad som heter Växjö just här? Vad kan en hög med stenar berätta? Hur hittar jag historiens avtryck utmed en tråkig landsväg? Historikern och gymnasieläraren Olle Larsson berättar om välkända och okända historiska platser i Växjö i en serie filmer.

en lärare i kavaj sitter i en soffa framför en bokhylla fylld av böcker

Olle Larsson tycker att ämneskunskaper är det absolut viktigaste för en lärare.

Olle Larsson är historielärare på Katedralskolan i Växjö och brinner för berättandet. I en serie korta filmer berättar han här om historiska Växjö. Och hade det inte varit för berättelserna hade han själv aldrig blivit intresserad av historia.

— Jag hade själv aldrig blivit intresserad av historia utan berättelserna. Historia behöver bli konkret för att den ska bli intressant. Jag brukar dra ett exempel när Muminpappan berättar något för Mumintrollet och Mumintrollet frågar: "Är allt det här sant?" "Ja", säger Muminpappan, "i stora drag. Alla bra berättelser måste ha lite mull på nosen." Vi behöver kunna känna och lukta och se saker framför oss för att förstå. Eller som Ernest Hemingway sa: "Don't tell them, show them!"

"Nu ska vi börja med medeltiden" är en ganska oinspirerande inledning på ett nytt kapitel i historieundervisningen. Istället behöver man få eleven att ta plats i historien, att mentalt förflytta sig till det aktuella århundradet, menar Olle.

— Vi kan kalla det en icebreaker. Autentiska platser är oerhört tacksamma att börja berätta utifrån. Ska jag berätta om medeltiden: varför ska jag stå i klassrummet när jag kan stå på en medeltida avrättningsplats? Det är fantastiskt vart man kan nå genom att titta på sin närmiljö.

Det kräver lite övning men alla kan lära sig att bli berättare. Ifrån Växjö domkyrka skulle hela medeltidens historia kunna berättas.

— Jag har stadsvandrat några gånger med mina elever. De upptäcker att Växjö har en historia och säger saker som: här har ju hänt spännande saker, man behöver kanske inte skämmas för att man bor här.

— När jag började arbeta som gymnasielärare var katederundervisning fy och kunskapsförmedling likaså. Man menade att det var pacificerande. Och man menade att lärare skulle vara coacher. Jag har alltid tyckt att det är kvalificerat skitprat. Tittar du på eleverna så ser du att de lyssnar och målar upp bilder av vad du säger. Gamla elever kommer fram till mig och berättar att de fortfarande minns julfreden vid Västfronten 1914 för att jag berättade om den. Jag tycker att lärarutbildningar är alldeles för dåliga på att lära ut berättande.

Att årtal inte är så viktiga att lära sig håller Olle inte heller med om.

— För att förstå historien behöver du kunna lägga händelser i ordning. Har jag elever som inte vet om den första atombomben sprängdes före eller efter första världskriget så får de problem att förstå hur det hänger ihop.

En bra berättad historia har en genomtänkt kronologi, menar Olle. En svårighet för undervisande lärare på gymansienivå är att eleverna befinner sig på så oerhört olika kunskapsmässiga nivåer. Det finns ingen gemensam grund.

— Vet de vem Carl von Linné är? De flesta. Olof Palme? Inte alla. Men jag brukar säga till mina elever att mitt problem är inte vad ni kan eller inte kan innan ni kommer hit, utan mitt stora problem är om ni inte vill lära er.

Här bredvid hittar du en rad filmer som utgår från historiskt betydelsefulla platser i Växjö kommun. Titta på filmerna med eleverna, eller ta filmerna som inspiration för att göra något eget. Det finns massor av inspirerande platser runt omkring dig.

Text och foto: Anna Fritzén

Historiska platser i Växjö

Olle berättar om Bergkvara slottsruin

Olle berättar om Inglinge hög

en man står framför en bautasten

Olles tips för ett bra berättande:

En bra berättad historia har en kronologi. Tänk igenom den i förväg.

  • Rör dig
  • Tala med kroppen
  • Variera tonläge
  • Håll en utåtriktad blick

 

Kontakt med Olle Larsson

olle.larsson@vaxjo.se

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever.

Länk till Växjö kommuns hemsida