Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem På tur med förskolebussen

DELA

På tur med förskolebussen

Hur är det att arbeta i en bussburen förskolegrupp? Pedagog Växjö filmade en dag med förskolebussen i Lammhult. En resa som tog oss till sjö och skog och genom många väder.

Med förskolebussen i Lammhult åker bara de barn som går sitt sista år på förskolan. Det betyder att runt femton barn stiger på bussen strax innan nio på tisdagsmorgonen för att komma åter till förskolan till mellanmålet på eftermiddagen. På måndagar och tisdagar åker avdelningen Sländans barn ut, på onsdagar och torsdagar är det barnen på Regnbågen som använder bussen. På fredagar befinner sig båda grupperna på den stationära förskolan medan personalgrupperna har planeringstid och hjälper varandra med barnen. Under den tiden kanske någon av de yngre barngrupperna lånar bussen och busschauffören Christer Bertilsson för att ta sig ut någonstans.

Det har strax gått ett år sedan förskolebussarna började rulla ut i naturen med barn från Värendsgårdens förskola i Lammhult och Brände Udde förskola i Växjö. Bussen i Lammhult liksom bussen som utgår från Brände Udde i Växjö körs av före detta skolbusschaufförer: personer som jobbat med att köra buss och bemöta barn under lång tid. Christer Bertilsson fick frågan om han inte ville söka tjänsten som busschaufför på förskolebussen. Han är välkänd för de flesta som åkt skolbuss runt Lammhult sedan många år tillbaka. Efter lite rådbråkande med sig själv sökte han och fick tjänsten som chaufför för bussen. Det har han inte ångrat.

De tre pedagogerna Maria Markus Petersson, Jessica Ekholm och Hanna Thelin tar sin lunchrast i form av varsin promenad i de vackra omgivningarna runt Långanäs. Man måste älska att vara ute för att trivas att arbeta så här, menar de.

-På alla förskolor jag tidigare varit på har barnen varit ganska trötta på förskolan sista året och längtat efter att börja F-klass. Vi har haft det så under många år i Lammhult att de barnen som går sista året hålls ihop i en grupp som inte är åldersblandad. Visst längtar de här barnen också efter skolan men jag upplever inte att de vuxit ur förskolan eftersom vi kan anpassa verksamheten efter bara dem och därmed utmanar dem där de är just nu, säger Maria Markus Petersson.

Bild

Text, foto och redigering: Anna Fritzén

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida