Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Tre frågor till Pernilla Tornéus

DELA

Tre frågor till Pernilla Tornéus

Höstens första Tre frågor till ... inleds med att Heidi Sjögren ställer frågor till Pernilla Tornéus som är ordförande i utbildningsnämnden.

Bild

Vilken bakgrund har du och hur väcktes ditt intresse för just utbildningsfrågor?

— Jag har alltid varit intresserad av utbildning och brinner verkligen för barns och ungdomars utveckling. Man kan nog säga att jag bestämde mig redan första dagen jag började i första klass att jag ville bli lärare. Min första lärarinna Birgitta har alltid varit en stor inspirationskälla för mig, hon hade en förmåga att se varje elevs möjligheter. Hon var lite sträng, men alltid rättvis. Efter avslutad gymnasieutbildning i Värnamo och en tid som au-pair i Schweiz, flyttade jag till Växjö för att börja studera på grundskollärarprogrammet år 4-9 med inriktning svenska och tyska. Jag läste även in behörighet att undervisa i idrott och hälsa. Har arbetat i drygt elva år och undervisat i främst tyska och svenska på högstadiet men är nu sedan 2014 tjänstledig för att på heltid arbeta med politik. Det är en ynnest för mig att få fortsätta att arbeta med just utbildningsfrågorna.

Hur tänker du kring att kunna ta emot ett ökande antal elever i särskolan?

— Eftersom samhället och allt runt omkring oss är föränderligt och dessa förändringar sker i snabbare takt hela tiden gäller det att vi ständigt är lyhörda och förändringsbenägna. Politikens roll är att möjliggöra och anpassa till de förändringar som sker så det är mycket viktigt med en öppen dialog där vi tillsammans kan hitta de bästa lösningarna.

Särskolans framtid, vilken utveckling ser du av verksamheten: en specialiserad tillgänglig skola för dem som har behoven eller inkluderad i grundskolan?
— Jag följer utvecklingen av särskolan väldigt noga, men jag är ingen expert i hur den bör utformas. Här tänker jag att det är viktigt att följa utvecklingen och ta del av den forskning som finns för att på bästa sätt kunna möta allas behov på bästa sätt.

Och: vem vill du ställa frågor till?

— Jag vill ställa mina tre frågor till Agneta Enarsson som jobbar på Alpgatans förskola.

  • Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till förskollärare och vilken är den främsta anledningen till att du fortsatt att arbeta som detta?
  • Vilken är den största förändringen som skett under de åren du jobbat? Nämn gärna både en positiv och en mindre positiv.
  • Om du fick chansen att förändra något i din verksamhet, vad skulle det i så fall vara?

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida