Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Tre frågor till Torbjörn Öberg

DELA

Tre frågor till Torbjörn Öberg

Torbjörn Öberg är rektor på Elin Wägnerskolan i Växjö. Här svarar han på tre frågor från Ola Karlsson om sitt arbete som skolledare.

Bild

Vad är det bästa med att vara rektor?

-Det bästa med att vara rektor är att jag har möjlighet att påverka och skapa de bästa förutsättningarna för våra elever och vår personal att få en bra undervisning där eleverna får bästa förutsättningarna för en fortsatt skolgång, samtidigt som de utvecklas som människor samt trivs och känner sig trygga. Samtidigt som jag har möjligheten att påverka och leda ett arbete har jag fortfarande kvar närheten till elever och undervisning som jag trivdes så bra med som lärare.

Du har som skolledare vågat satsa oerhört mycket på ökad motion och rörelse för dina elever, vilka positiva resultat ser du att det ger?

-Jag ser att det finns flera positiva effekter. När man rör sig, oavsett om det gäller elever eller oss vuxna, så mår vi bättre, både fysiskt och psykiskt. Mår vi bättre kan vi fokusera mer på det vi behöver, ex skolarbete, och då ökar möjligheten att lära oss mer. Nu ökar undervisningstiden i ämnet Idrott och Hälsa, främst i grundskolans äldre år så nu kommer alla elever att få bättre förutsättningar, men jag hade gärna sett att vi haft ekonomiska möjligheter att fortsätta med ännu mer motion och rörelse för våra elever.

Vilka två egenskaper värderar du högst hos din pedagogiska personal?

-Naturligtvis måste all pedagogisk personal ha en stor kompetens inom sitt område, oavsett om det handlar om ämneskunskap eller andra kompetenser, men de allra viktigaste egenskaperna är ledarskapet när man möter elever och förmågan att kunna nå och möta våra elever, på det sätt som varje elev behöver nås på.

Och: Vem vill du ställa tre frågor till?

-Jag vill ställa tre frågor till Catarina Dahlin Lundberg:

  • Du har nyligen skolat om dig från fritidspedagog till skolbibliotekarie. Vad var det som fick dig att våga ta steget?
  • Vilka är dina viktigaste uppgifter som skolbibliotekarie och hur kopplas detta ihop med skolans uppgift att öka måluppfyllelsen hos alla våra elever?
  • Hur behöver vi organisera våra skolor för att skolbiblioteket ska bli en självklar och integrerad del av hela skolans pedagogiska arbete och vilken roll har skolbibliotekarien för att detta ska bli bäst för våra elever och all pedagogisk personal?

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida