Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Gamla kläder blir nya på Norrtullskolan

DELA

Gamla kläder blir nya på Norrtullskolan

Dagens tema är ändringssömnad och lagning, något som är viktigt för läraren Linda Lundgren Lundén. Kursen textil formgivning hålls som individuellt val och samlar elever från tre gymnasieskolor.

Linda Lundgren Lundén går igenom några olika typer av tygförstärkande material inför en lektion i lagning och återbruk. Foto: Anna Fritzén

Det är tyst i klassrummet, en halv trappa upp på Norrtullskolan i Växjö. Det blev en sen kväll för några av eleverna på individuella valet formgivning igår. Tillsammans har gruppen sytt kläderna till West side story och under kvällen var det många som fanns på plats för att se både på showen och hur kläderna de sytt faktiskt användes på scenen. Ibland var det till och med svårt att följa med i handlingen för att de tittade så mycket på hur kläderna funkade på scenen.

Läraren Linda Lundgren Lundén fick rycka in med nål och tråd under föreställningen när en dansares byxor sprack.

-De var köpta, inte sydda här, understryker hon. Idag kommer hon att fixa till den spruckna sömmen på ett mer bestående sätt, men igår var det tur att sykittet var med så att föreställning kunde fortsätta.

Elever från Katedralskolan, Teknikum och Kungsmad har lektion mellan 8 och 10.40 varje måndag morgon. De är drygt tjugo stycken som gjort individuella valet textil formgivning och som kommer hit för att lära sig att sy nya och förändra redan befintliga plagg. Under earthweek, vecka 13, håller de eleverna en klädswap i Växjö konserthus. Dit kan man gå för att byta kläder i gott skick som man inte gillar längre mot andra kläder som någon annan tröttnat på.

-Vi kommer att finnas där och ändra på de kläder som man byter till sig, säger Lovisa Andersson. Det känns kul att få möjlighet att se så mycket olika saker på samma gång.

Inför klädswapens eventuella ändringsutmaningar övar de just nu på att laga och förändra kläder som de själva tagit med sig hemifrån.

I klassrummet finns ett lager av avlagda jeans som man mestadels använder till att klippa bitar av för att laga andra jeans som gått sönder. Lovisa utmanar sig själv genom att ta vad hon hittar i jeansförrådet och skapa nytt av det. Linningen med knappar och fickor är vad som återstår av ett par jeans efter att många andra klippt lappar till lagningar.

-Jag tänker att det skulle kunna bli ungefär som ett bälte för dem som inte har fickor på sina kläder, säger Lovisa.

-Jag gillar kläder som påminner om brutalarkitektur, jag gillar kläder som sticker ut och som inte alla har, säger hon.

närbild på en person som sitter och syr med ett skissblock framför sig

Lovisa Andersson hittar på gärna på nya kläder. Här jobbar hon med ett slags bälte, tänkt att ha utanpå kläderna för den som behöver fickor. Foto: Anna Fritzén, Växjö kommun

Det kan vara svårt att hitta exakt det hon vill ha i affärerna och då är det bra att kunna sy sitt eget istället. Det är roligt att ta vad man hittar och göra något nytt av det, tycker hon. Men för att kunna restaurera måste man kunna konstruera.

-Jag kan ju inte sy en klänning av gamla jeans om jag inte vet hur man syr en klänning, förklarar hon.

En annan idé är ett par jeans som hon hittat med bara ett byxben, där det som fattas ska ersättas med fransar längst ner. Allt är omsorgsfullt och inspirerande skissat i anteckningsboken framför henne, som den bildelev hon också är. Eftersom hon spelar mycket teater och teatern oftast har en liten budget vill hon gärna lära sig mer om att sy om och till kläder så att de passar till det. Hon gillar att brodera och piggar ofta upp sina kläder med det när hon tröttnar på dem.

Lektionen inleddes med att Linda visade en film om hur man kan laga och lappa kläder. Alla har fått ta med sig egna kläder som de genast sätter igång med. En plisserad klänning ska bli en kjol. En pappa vill ha ett slithål på insidan av jeansen lagat. En trikåtröja i ett favoritmönster behöver kortas för att få bättre plats innanför byxlinningen. Ett par byxor ska sys in. En kjol i ett mycket tunt bomullstyg ska lagas.

Sajah Ali Qasem går barn- och fritidsprogrammet på Teknikum och har ett par byxor med sig som hon gärna vill använda men som hon tycker är för vida i benen.

-Vi får nåla framför spegeln och provsy, säger Linda. Ställ er i kö så ska jag hjälpa alla, säger hon sedan, vänd till hela klassen.

en elev och en lärare står framför en spegel och nålar in ett par byxor

Sajah Ali Qasem och Linda Lundgren Lundén hjälps åt att nåla in Sajahs byxor. Foto: Anna Fritzén, Växjö kommun

Några vet väl vad de ska göra medan andra behöver bolla materialval och tillvägagångssätt. Men mycket handlar det om att prova sig fram. Det är tydligt att hållbarhet är en viktig aspekt att lära ut och att inspirera kring. Och hon lyckas få alla eleverna att våga prova sig fram och utmana sig själva.

-Jag har alltid jobbat med kläder. För att kunna fortsätta med det måste vi hitta någon slags hållbarhet. Det är roligt och viktigt med slowfashion. De som är unga nu har hört om hållbarhet sedan de var små. De vet, och samtidigt är det de som köper en ny, riktigt billig tröja ofta. Därför är det viktigt att de också får KÄNNA hur det är. Vi har sett Sweatshop om hur det är att arbeta i klädindustrin i Kambodja. Jag vill inte komma med pekpinnar utan mer hjälpa till i hur man kan tänka, säger Linda.

En stund senare sitter Sajah koncentrerat vid symaskinen, har sprättat upp fållen för att få ett snyggt avslut och funderar på att sätta in kilar i linningen för att ytterligare anpassa byxorna.

-Det viktigaste jag har lärt mig här är att man faktiskt inte behöver slänga kläder bara för att de inte passar perfekt. Att man kan göra saker bättre.

en elev mäter en byxfåll

Mycket bättre, tycker Sajah Ali Qasem sedan hon sytt in sina byxor. Nu ska fållen fixas till. Foto: Anna Fritzén/Växjö kommun

Oftast behövs en extra laglapp när man lagar ett hål, oavsett om den ska synas eller inte. Och just för det där retliga slithålet på insidan av låret i jeansen behöver man inte bara en lapp utan även förstärka med Vliesofix som är ett förstärkande lager med lim på båda sidorna som stryks på en bit jeanstyg i liknande färg. För att göra en i det närmaste osynlig lagning som känns minst sätts lappen på insidan av byxbenet.

-Många slänger kläder som det blivit ett hål på men det har vi inte råd med, särskilt när det kommer till kläder som jeans som är så oerhört resurskrävande att tillverka. Det är viktigt för mig, säger Linda.

En av eleverna har grävt i en stor hög av kläder hemma som behöver lagas och funderar över vad det säger.

-Det är jättebra att ni gör så, alla har inte ens en sån hög utan slänger direkt och köper nytt, säger Linda.

Inspirationsfilmen som Linda visade i början av lektionen visar hur man kan göra något vackert av en fläck eller av ett hål genom att brodera något över. Eller hur man med enkla medel kan åtgärda en dragkedja som glider ner i jeansen eller snabbt sy in muddarna på en tröja med dekorativa stora stygn.

Hon kan inte heller låta bli att visa en film om ett företag i Finland som framställer textilier av cellulosa på mekanisk väg, alltså utan att tillsätta några kemikalier.

-Viskos är mitt favorittyg. Det här vill jag presentera för Södra!, säger hon. Tänk om de kunde börja göra tyger av allt virke när vi inte använder lika mycket papper längre.

En elev kommer fram och behöver hjälp att nåla fast underkjolen i yttertyget. Linda nålar och visar och föreslår lösning för mudden i överkant. Hon fortsätter:

-De här eleverna är en härlig kreativ grupp som kan mycket själva, men det finns många runt omkring dem som kanske inte kan eller vill fixa sina kläder själva. Jag försöker visa även såna alternativ i undervisningen. Man behöver inte göra allt själv. Det finns företag som man skickar sina kläder till som i sin tur skickar till andra som lagar ett hål eller byter en dragkedja. Det är förstås en belastning på miljön med transporter men kommer inte i närheten av vad det kostar att producera ett par nya jeans.

Text och foto: Anna Fritzén

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida