Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Seniora medarbetare arbetar på egna villkor

DELA

Seniora medarbetare arbetar på egna villkor

Friheten och samtidigt glädjen i att kunna ge något som behövs är några av de fördelar som Växjös seniora medarbetare framhåller. Möt Jerker Thagesson och Louise Salomonsson som format sina nya arbetsliv efter sina egna villkor.

Två människor sitter och samtalar

Jerker Thagesson trivs med att ha tidsbegränsade uppdrag där han kan använda sig av sin långa erfarenhet som lärare och rektor. Foto: Anna Fritzén

Jerker Thagesson har varit Växjö trogen hela sitt yrkesliv. 1977 tog han sitt första lärarjobb i Växjö och 2014 lämnade han tjänsten som rektor på Öjaby skola och resultatenhetschef, 64 år gammal.

-Jag gick tidigt i pension men jag berättade redan då att behöver ni hjälp så kan jag tänka mig kortare uppdrag.

Ett par månader senare - under vilka golf fick stå i fokus - blev han tillfrågad om att bli tillförordnad rektor för Hovshagaskolan. Ett drygt år senare var han fri att resa ett par månader och i oktober 2015 blev han erbjuden nästa uppdrag.

-Då var det Söraby skola jag behövdes på. Strax därefter slutade skolans dåvarande rektor Joakim Åberg men jag var inte intresserad av att bli rektor, jag förklarade att jag kan stanna som konsult. Tomas Lindh blev i stället rektor och jag blev biträdande. Det passar mig att bidra som mentor.

Därefter blev Jerker kontaktad om han ville arbeta med hållbar skolorganisation. Och inför sommaren arbetar han med att samordna sommarskolan.

Hur mycket han arbetar varierar kraftigt från månad till månad.

-Det är verkligen varierande. Det har blivit mellan 25 procent och 150 procent. När vi var mitt uppe i arbetet med Söraby skola där vi skulle förbättra arbetsro och trygghet arbetade jag många sena kvällar. Det går ju bra under en begränsad period. De senaste månaderna har det också blivit elva-tolv timmar per dag. Nu är det betydligt lugnare. Och jag jobbar långa dagar för att det behövs och för att jag vill.

Det har varit en grundregel för Jerker att inte ta på sig några längre förpliktelser.

-Man vet att man går in med liv och lust när det bara är några månader, man tar inte med arbetet hem på samma sätt. Och på det här sättet kan jag alternera mellan jobb och resor. Det är lyxigt att kunna styra sin egen tid.

Han känner sig uppskattad i sitt jobb. Ofta kommer han ut som en extra resurs och kan nyttja sin långa erfarenhet av skolan. Efter drygt 40 år i skolan ser han att läraryrket har förändrats.

-Jag jobbade som mellanstadielärare i sex år men sedan har det mest blivit högstadie som lärare i svenska och engelska. Det sociala tar mycket mer tid i skolan än vad det gjorde förr.

Mellan 1977 och 2001 arbetade Jerker som lärare på mellanstadiet och högstadiet. Därefter fick han sitt första rektorsuppdrag.

-Jag har haft väldig stor nytta av att jag jobbat fackligt sedan jag började som rektor. Det ger en god bild.

Hur ser han på framtiden? Viktigt för Jerker är att inte planera för långt fram.

-Jag skulle gärna vilja handleda nya rektorer! Jag vet ju att man anställer nya rektorer och där tror jag att jag kan vara till stöd och hjälp. Handledande uppdrag är roligt och att samordna verksamhetssatsningar. Jag har ju sett väldigt olika delar av Växjö kommuns skolverksamhet.

Ett nyligen avslutat arbete med en rapport kring Hållbar skolorganisation är ett uppdrag som betytt att han har fått besöka alla 37 grundskolor i Växjö kommun, ett välkommet inslag.

-Det är oerhört kul att träffa barn och ungdomar. Jag trivs ju i den miljön. Skulle jag starta om så är det mycket troligt att jag väljer läraryrket igen. Skolan är mycket bättre än vad det framstår i media.

Han vill gärna slå ett slag för andra att arbeta vidare efter pensionen på sina egna villkor.

-Vi har ett stort behov av lärare som är duktiga på läsinlärning. Som senior medarbetare kan man komma väl till nytta genom att handleda yngre lärare, som inte har hunnit få så mycket erfarenhet.

En kvinna i en skolkorridor. Hon ler stort.

Louise Salomonsson. Foto: Anna Fritzén

Louise Salomonsson också lärare - och livskamrat till Jerker - har tagit en lite annan väg. Hon väljer att bara vikariera på sin gamla skola: Teleborg centrum skola.

-Här har jag jobbat sedan 1978. Folk brukar säga att man ska byta jobb var tionde år, men jag har trivts så bra här. Eleverna byts ju ut och en del kolleger också så det blir aldrig det samma hela tiden.

Hon har varit lärare i svenska, engelska och idrott på skolan. Idag vikarierar hon där det behövs. Liksom Jerker gick hon i pension 2014, fast vid läsårets slut.

-Jag var 64 när jag gick men sa att jag kan tänka mig att vikariera på mina villkor. Inga hela terminer eller läsår.

Det längsta vikariatet hon haft var när en av lärarna på skolan hade en planerad frånvaro under fem veckor. För Louise är det viktigt att kunna styra sin egen tid. Och det är skönt att komma som vikarie till en skola som hon känner så väl.

-Jag känner mig trygg med det. Det händer att jag vikarierar i andra ämnen än dem som är mina egna när skolan inte får tag i en lärare i exempelvis franska. Då kan jag luta mig på min erfarenhet av vara lärare istället. Det löser sig alltid!

Tre pensionärer vikarierar någorlunda regelbundet på Teleborg centrum skola, något som är en stor tillgång för skolan intygar rektor Elisabet Wåhlén.

-Är jag bara frisk och hemma brukar jag tacka ja när de ringer, säger Louise.

Varför tycker du att fler lärare ska vikariera efter pensionen?

-För att det behövs! Fast jag är inte någon självuppoffrande person, jag arbetar här av egoistiska skäl. Passar det inte tackar jag nej. Jag tänker att för min del kanske det handlar om att skjuta upp det där med att bli pensionär, att hålla sig kvar socialt i ett sammanhang.

Text och foto: Anna Fritzén

Senior medarbetare

Om du har utbildning och erfarenhet av arbete som lärare/förskollärare kan du vikariera efter att du formellt har gått i pension. Som senior medarbetare hos utbildningsförvaltningen har du stor möjlighet att välja själv när, var och hur mycket du arbetar.
Är du intresserad av att veta mer?Kontakta Jenny Torres jenny.torres@vaxjo.se

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida