Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Kalender Forskarföreläsning om gammalt DNA

Forskarföreläsning om gammalt DNA

DELA

NÄR:

17 februari, 16:00 - 16:45

VAR:

Digitalt

ARRANGÖR:

Naturhistoriska riksmuseet

KOSTNAD:

Ingen kostnad

ANMÄLAN:

Mer info och anmälan via länk nedan

Hör om Naturhistoriska riksmuseets forskning inom gammalt DNA och få tips på färdiga lektionsmaterial på samma tema.

Det finns stora utmaningar med att forska på gammalt, eller ancient, DNA (aDNA). Den största utmaningen är kanske att cellprocesserna som lagar DNA:t när det går sönder, upphör när en organism dör. Därför består aDNA av korta strängar, fragment, som måste pusslas ihop innan det kan läsas av.

På Centrum för paleogenetik (CPG) läggs dagligen detta aDNA-pussel och när strängarna är tillräckligt långa kan man läsa av den. I februari 2021 kom nyheten att forskarna vid CPG hade lyckats analysera världens äldsta DNA.

aDNA kan utvinnas både ur gamla ben, tänder och skinn från djur, men också ur sedimentprover från till exempel en sjöbotten. Det är på det sättet man lyckats lösa mysteriet med världens näst sista mammutpopulation.

Under det här webbinariet får du veta mer om gammalt DNA, världsrekordet och vad som hände mammutarna. Passar för lärare i 7-9 och gymnasiet, även lärarstudenter.

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och elever. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida