Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Utepedagogikens möjligheter Skogs-tv och skogssafari

DELA

Skogs-tv och skogssafari

Den gångna veckan har jag blivit påmind om vad som ger barnen i förskolebussen det där lilla extra, som är svårt att ge genom "vanliga skogsutflykter".

Jag tänkte här delge två exempel från veckan som gått.

Bild

Nästan framme vid den plats där vi skulle befinna oss denna dag, skuttar plötligt två hjortar över vägen. Barnen fachineras över djuret som "hoppar som en känguru".
Vi kör sista biten fram och när vi parkerar bussen skuttar en ekorre upp i ett träd.
Strax därefter kommer ytterligare en ekorre fram. Den har något brunt och lurvigt i munnen - men vad är det för något? Jag börjar ifrågasätta min egen kunskap kring ekorren och dess matvanor. Inte är väl ekorren ett rovdjur? Inte har den väl fångat en mus, eller sork? Jag hinner bara avsluta mina funderingar innan ekorren släpper ner det den har i munnen och jag får svar på vad det är.
Det är ju en ekorrunge!
Utanför bussen utspelar sig nu en fantastisk stund, där vi får följa hur mamman vakar över sin unge, i dess utforskande och lärande. Mamman följer sin unge nära, för att stötta, hjälpa och tillrättavisa - på marken och upp i trädet.

Både vi pedagoger och barnen följer detta med stor förundran. Det blir många frågor och samtal om det som händer utanför (vilket också fortsatte under dagen), samtidigt som det i de spontana samtalen vävdes in matematiska begrepp som högt, högre, snabb. Som avslutning på denna föreställning fick vi beskåda när mamman klättrade upp i trädet med sin unge för att den skulle få dia. Allt detta får vi följa inifrån bussen, och ekorrarna är helt ostörda av vår närvaro.

Det andra jag vill delge är denna fantastiska möjlighet till avkoppling och vila som skogen och vår natur ger.
Det tar på krafterna att vara ute en hel dag, med alla de sinnesintryck och den aktivitet det ger. Då passar det bra att tex ta en paus i leken eller efter maten och koppla av med lite skogs-tv. Vad är då det kan man ju undra?

Tänk dig att du lägger dig ner på rygg i en mjuk bädd av mossa. Kanske med en kotte eller pinne "knölandes" under ryggen. Tittar rakt upp och fantiserar om vad det är du ser ovanför dig. Vad är det molnen föreställer? Leker de ta-fatt? Viskar träden något till varandra när de sträcker sin grenar mot varandra. Eller kanske du bara förundras över trädtopparna som svajar högt däruppe.
Förutom att vara en stund av lugn, ger det också barnen tid att lyssna på varandra och ge uttryck för egna tankar och fantasier i sina samtal.
Detta ger verkligen möjlighet till en stund av avkoppling och återhämtning, som är så viktigt för oss alla.

Utepedagogikens möjligheter Maria Markus Petersson maria.petersson@vaxjo.se Lammhults förskola PUBLICERAT: 2021-09-06

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida