Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Utepedagogikens möjligheter Vad blir det för väder idag?

DELA

Vad blir det för väder idag?

En fråga som dyker upp lite då och då är det här med kläder.
Är det inte svårt att veta vad du ska ta på dig? Vad har du för kläder när du är ute? Hur gör du på vintern? Kollar du väderleksprognosen varje dag?

En sjö och ett träd i regnväder.

Visst krävs det "lite extra", när vi jobbar ute större delen av dagen, året om. Men det handlar mest om att tänka till ordentligt och se till att ha bra och ändamålsenliga kläder.

När vi startade vår verksamhet köptes det in underställ, arbetsbyxor, fleece-tröja, skalställ samt stövlar till samtliga pedagoger. Med detta som bas klarar jag av att rusta mig "mot alla väder" stora delar av året. Det är främst så här framåt vintertid jag behöver komplettera med varmare kläder och skor. Men den gamla beprövade "lager på lager-principen" gör att det blir lättare att klä sig. Händer och fötter är svårast, men i och med att vi är i rörelse den mesta tiden, så lyckas vi för det mesta rätt bra med att hålla värmen. Börjar det kännas lite rått och fruset får vi leka lite "springlekar" för att få upp värmen igen.

Den årstid som faktiskt är svårast att anpassa klädsel är riktigt varma sommardagar. Låter det konstigt? Anledningen är att vi, året om, använder långbyxor, långärmade tröjor och stövlar alternativ grövre sko med högt skaft. Varför då? Jo, kläder är det bästa skyddet mot solen. Men det handlar också om att det skyddar mot insektsbett, fästingar och ormbett. Då gäller det att försöka hitta tunna luftiga kläder.

Dessutom tar vi vara på den natur som finns runt omkring oss för "väderskydd" på olika sätt. Skogen är en fantastisk plats både för att ge skugga en varm sommardag, likväl som skydd mot regn och vind när höstrusket gör sig gällande.

Kollar du väderleksprognosen varje dag? Det är en fråga som är återkommande. Faktum är att jag är väldigt dålig på just det. Jag har alltid med mig en bas med kläder utifrån årstid och det väder som råder på morgonen. Detta i kombination med redan nämnt "lager-på-lager" och lämpliga ytterplagg - då klarar jag mig.

En anna fråga som också återkommer är hur det fungerar för barnen med kläder. Svaret på det är - för det mesta alldeles utmärkt! Det brukar oftast finnas allt som behövs med. Men skulle någon glömt sin regnjacka, mössa eller något annat plagg någon dag, har vi givetvis ett litet lager med "lånekläder".

Vi har varit tydliga i vår information till vårdnadshavare om att det är viktigt att barnen har ändamålsenliga kläder och vilken typ av kläder som är lämpliga vid olika väder/årstider. Och faktum är att de kläder barnen behöver, inte skiljer sig något nämnvärt mot det vi pedagoger behöver.

Utepedagogikens möjligheter Maria Markus Petersson maria.petersson@vaxjo.se Lammhults förskola PUBLICERAT: 2020-12-17

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida