Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Utepedagogikens möjligheter En mind-map växer fram

DELA

En mind-map växer fram

För att kunna "fånga in" vad det är barnen intresserar sig för och ställer frågor om gäller det både att medvetet lyssna på det barnen pratar med oss pedagoger och varandra om, men också att öppna upp med frågor som till exempel "Vad tycker du är spännande i skogen?" "Vad skulle du vilja lära dig mer om?"

Bild

Genom utforskande och upptäckande promenader, i olika skogsmiljöer, med luppar, förstoringsglas och kikare i "högsta hugg" och med dessa frågor i fokus har vi skapat möjlighet för barnen att själva få sätta ord på det de intresserar sig för.
"Var kommer brädan ifrån?" "De här barren känns mjukare än granens!" "Oj, vilket fint spindelnät!" "Varför är trädet ihåligt?" "En guldig svamp!" "Jag ser ett spår! Vems är det?" "Hur blir det en rotvält?" är exempel på frågor och funderingar från barnen samt upptäckter som de gjort.

Under våra promenader har vi erbjudit barnen att samla sina tankar och upptäckter både genom att skriva, men också ta bilder och någon har ritat. Vi har valt att erbjuda barnen olika sätt att synliggöra sina funderingar, då det ökar möjligheten för alla barn att uttrycka sig.

Det visade sig att det finns oändligt många tankar och funderingar, så för att kunna hantera detta i ett undervisningsperspektiv, fick vi ta hjälp av barnen till att själva välja ut det de faktiskt intresserar sig mest för.
För att göra det dukade vi upp med barnens samlade tankar och bilder på en stor duk på marken, samt en stor träskiva. På denna träskiva har barnen fått sätta upp den bild eller det skrivkort de valt ut och på detta sätt har en Mind-map vuxit fram, med barnens "Tusen tankar om skogen".

Här har vi nu ett underlag att jobba vidare utifrån när vi planerar vår undervisning, kopplat till våra prioriterade målområden teknik och lek.

Utepedagogikens möjligheter Maria Markus Petersson maria.petersson@vaxjo.se Lammhults förskola PUBLICERAT: 2020-11-05

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida