Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Utepedagogikens möjligheter "Tusen tankar om skogen"

DELA

"Tusen tankar om skogen"

Så lyder rubriken på vårt projektarbete för året.
Vad har barnen för tankar om skogen? Vad vet de sedan tidigare? Vad är de nyfikna på och vad vill de lära sig mer om? Ja det ska bli spännande att följa både barnens, men också mitt eget, lärande under året.

Bild

Likt de två första åren med förskolebussens utbildning har det blivit naturligt att börja jobba med allemansrätten. Vad är det vi faktiskt får göra i vår skog och natur och vad är det vi ska låta bli?
Mycket kunskap och erfarenhet har barnen sedan tidigare. Men det är lite häftigt när jag som pedagog märker att det uppstår en kunskap om och förståelse kring varför vi ska förhålla oss till djur och natur "Utan att störa och förstöra".
Att få följa barns lärande från att kunna sätta ord på vad som är okej och inte, till att faktiskt rent konkret i handling också förhålla sig till det. Att få följa ett lärande, som leder till ett "varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och till natur och samhälle" (Lpfö 18, s 9).

Detta verksamhetsår står jag inför en ny utmaning som förskollärare. Jag är med förskolebussens verksamhet ute fyra dagar i veckan, istället för som tidigare två dagar.
För mig innebär det att jag behöver tänka till både i planering av vår undervisning, men också att jag behöver fundera kring hur vi erbjuder de aktiviteter vi tidigare erbjöd inne. Allt för att skapa en helhet kring omsorg, utveckling och lärande, där det finns plats både för planerad undervisning, men också barnens egen lek och eget utforskande.
Min övertygelse är dock att "Allt som går att göra inne, går också att göra ute!". Det handlar om att utmana sig själv, tänka "utanför boxen" och lyssna på barnens kloka tankar och idéer. Det kan också handla om att vi behöver göra saker lite på ett annat sätt.

Jag ser fram emot att ta mig an utmaningen!

Utepedagogikens möjligheter Maria Markus Petersson maria.petersson@vaxjo.se Lammhults förskola PUBLICERAT: 2020-09-17

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida