Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Utepedagogikens möjligheter "Det är ju en kantarell"

DELA

"Det är ju en kantarell"

Jag fick frågan: "Kan du försöka beskriva vad det är som är så fantastiskt med att jobba ute med förskolebussen?"
Javisst, tänkte jag, det måste jag göra! Det är mycket som är fantastiskt med vår buss.

Bild

För att beskriva hur fantastiskt det är att jobba på förskolebussen är det lätt att börja berätta om hur härligt det är att vara ute hela dagarna. Det är också lätt att börja prata utifrån teorin om den förankring det finns i forskning om positiva effekter på hälsa och välmående, lärande, konfliktlösning med mera.

Men det som verkligen gör det fantastiskt är att dagligen få vara en del av barnens utforskande, vara en medforskande pedagog, möta barnens frågor, och nyfikenhet, vägleda dem i kunskapsinhämtning, bevittna hur koncentrationen är på topp och mycket mer. Men det som framförallt är fantastiskt är att få ta del av det enorma lärande som sker!

Genom att möta barnen där de ställer samma frågor om och om igen, genom ett kontinuerligt utforskande hos och med barnen blir vår undervisning en upprepning som befäster deras kunskap på ett otroligt sätt.

Att få ta del av den kunskap barnen tillgodgör sig är helt fantastiskt. Att få observera hur barnen tillägnar sig ett förhållningssätt, och att få höra hur de lär sig nya begrepp, tillgodogör sig olika kunskap och fakta samt hur de kan använda det i samtal med varandra. Att få lyssna till två barn som samtalar med varandra på ett ytterst självklart sätt.

- Nu ska jag göra skivor.
- Gör du en skivling?
- Ja, det är ju en kantarell!

Det är det här som gör det till WOW att få jobba med förskolebussen och utomhuspedagogik!

Utepedagogikens möjligheter Maria Markus Petersson maria.petersson@vaxjo.se Lammhults förskola PUBLICERAT: 2019-11-11

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida