Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Undervisa så att jag förstår En lugn och krokig väg för bästa upptäcktsresan

DELA

En lugn och krokig väg för bästa upptäcktsresan

Vårt första år av att arbeta med en fördjupad introduktion för de yngsta på Åby förskola är snart till ända. Jag ska försöka samla ihop alla tankar här, tankarna som blivit stärkta, de som slopats och de tankar som snurrat runt oss i en ständig spiral mot en djupare förståelse under vår resa tillsammans med barnen det gångna året.

Bild

Tillsammans med mina kollegor och barnen har jag genomgått en härlig men omtumlande resa. Vår resa har dock inte varit en smidig charter med all-inclusive där allt är serverat utan mer en upptäcktsresa.

Vår resa började med ett, för oss, nytt sätt att resa. Att inte riktigt veta vart man hamnar utan mer på vad vi och de övriga resedeltagarna ville se utmed vägen. Vi visste dock inte heller hur vi skulle ta oss fram men vi hade läst på om olika områden som vi ville upptäcka tillsammans och hade därför några tankar och förslag. Vi ville att vår resa skulle bygga delvis på vad deltagarna visade intresse för utmed vägen och delvis på att utforska nya områden som ingen av oss upplevt innan. Vi behövde alltså invänta och se vilka resedeltagare vi fick med oss på resan och vad de tyckte och tänkte. Några av resedeltagarna kände vi till sedan innan men några var helt nya för oss alla.

Vi var alla spända inför resans start, några hade varit ute och rest förut och några reste för första gången. Vi, reseledare, märkte snart att vi behövde se över vår organisation lite bättre då det rådde lite kaos när alla skulle iväg på samma gång. Några av de vana resedeltagarna kände till första området vi besökte väl och sprang långt före de som var ute och reste för första gången. Det skapade lite oro i gruppen, men med några småjusteringar lyckades vi hålla ihop gruppen på ett, för alla, mer gynnsamt och tryggt sätt.

Utmed vägen har vi ibland flugit tillsynes bekymmersfritt fram för att sedan inse att vi glömt något som vi måste åka tillbaka för att hämta. Ibland har vi stått på samma ställe och stampat och inte riktigt vetat varken var vi är eller hur vi ska ta oss vidare. Då har vi fått sätta oss och tagit en titt på kartan för att resonera oss fram till vilken väg som blir bäst. Ibland har vi stött på hinder på vägen och vi har då fått försöka hitta en alternativ väg. Ofta har den nya vägen erbjudit oss nya upptäckter som vi inte hade sett om hindret inte funnits på den andra vägen.

Något som vi alltid vetat men verkligen fått mer förståelse för under resans gång är att det är bättre att ta det lugnt, både för oss och resedeltagarna. I början av resan kunde vi reseledare känna oss lite stressade över att vi inte skulle hinna se och uppleva allt vi ville och inte komma så långt bort som vi ville men vi insåg snart att det inte var antalet nya platser eller hur långt vi kom som var det viktigaste för oss eller våra resedeltagare utan att vi verkligen fick tid till att utforska. För att bara se något svischa förbi utanför fönstret är inte alls samma sak som att få kliva ut, känna, lukta och smaka på en ny plats. Det blev därför inte så många stopp på nya platser som vi trodde från början utan vi har alla velat stanna längre vid varje stopp för att verkligen utforska på alla möjliga sätt. Att kunna vila i detta ledde till att även vi reseledare upptäckte nya saker som vi inte sett innan på platserna. När vi kommit till ett nytt ställe har många av deltagarna i början hållit sig nära oss reseledare men allt eftersom de lärt känna det nya området bättre på flera olika sätt, så har de blivit allt tryggare och vågat utforska området mer på egen hand. Ofta har då resedeltagarna visat oss nya saker på området som vi hade missat om vi inte hade haft tiden där tillsammans.

Under resans gång fick vissa resedeltagare byta resa och resesällskap och nya resedeltagare tillkom till vår resa. Vi fick därför återvända till vissa platser för att även de nya deltagarna skulle få vara med om det som vi andra upplevt utmed vägen.

Nu är vi på väg tillbaka hem för att mellanlanda innan nästa resa tar vid. Denna resa har lämnat ett stort avtryck hos mig och kommer alltid att påverka mitt sätt att resa i framtiden. Vem vet vart resan går nästa gång? Vi har med all erfarenhet från denna resa när vi gör oss redo för nästa. Vi reseledare har en tanke, men vi får se vad som händer ...

Undervisa så att jag förstår Britta Carlsnäs britta.carlsnas@vaxjo.se Åby förskola PUBLICERAT: 2020-06-29

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida