Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Undervisa så att jag förstår Att ta sig an ett ”nytt” begrepp

DELA

Att ta sig an ett ”nytt” begrepp

Undervisning i förskolan är ett hett ämne som många har olika tankar och teorier kring. Vad är det? Hur ska vi bedriva det? Följ med på hur vi på Åby förskola tänker kring detta begrepp...

Bild

I denna blogg tänkte jag utgå ifrån hur jag och mina kollegor arbetar, diskuterar och reflekterar kring undervisningsbegreppet kopplat till vad vi läser och hör om ämnet. Jag är helt ny som bloggare men tänker och hoppas att bloggen kan vara ett bra sätt att få ut mina, ibland lite tilltrasslade, tankar i skrift och på så vis vara till hjälp för mig och för dig. Kanske kommer du att känna igen dig eller får du nya tankar om något. Jag kommer att bjuda på inblick i min professionella vardag, såväl det som blev kanon som det som kanske blev kalkon.

Första gången jag verkligen tog mig an undervisningsbegreppet var förra våren när läste jag Linda Linders korta serie om undervisning i förskolan på hennes blogg ”Pedagogiska Kullerbyttan”. Jag fastnade då för hennes uttryck om att ha ett undervisande förhållningssätt. Hon skrev om att vara genuint nyfiken på vad barnen gör och säger och på hur de på olika sätt försöker förstå sig på sin värld. Jag tänkte då att det är precis så jag ser på det, men jag hade bara inte tänkt på det kopplat till undervisning innan. Då blev begreppet plötsligt så mycket lättare att förstå för mig.

Jag arbetar sedan ganska många år tillbaka med de allra yngsta. Som förskollärare vill jag inte bara förmedla kunskap till barnen jag möter. Jag vill att vi lär tillsammans och får med oss en förnyad förståelse för vår omvärld. Samtidigt är jag också väldigt nyfiken på vilket sätt varje barn tar till sig kunskap och hur barnet gör för att förstå. Detta kräver att jag aktivt lyssnar på vad barnet säger så att jag kan förstå vad det förstår. Genom att arbeta på detta vis lär inte barnet bara mig väldigt mycket om sig själv, utan jag lär mig även om mig själv och mitt sätt att se på saker och ting.

Vi har nyligen fått nya läroplanen i vår hand och jag är säker på att den kommer att ligga till grund för många diskussioner på min arbetsplats. Detta då implementeringsarbetet kommer att ske kontinuerligt under våren. Jag kommer att dela med mig till er av dessa diskussioner och mycket annat som händer hos oss i Åby.

Välkommen att följa med!

Undervisa så att jag förstår Britta Carlsnäs britta.carlsnas@vaxjo.se Åby förskola PUBLICERAT: 2019-02-14

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida