Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Skriv så läser du Bokstaven Mm - Att introducera en ny bokstav

DELA

Bokstaven Mm - Att introducera en ny bokstav

Så var det dags för bokstaven M. För igenkänningsfaktor gör jag alltid likadant oavsett vilken bokstav vi jobbar med. Således tog jag fram min hemliga påse och fiskade upp olika föremål som börjar på dagens bokstav, alla måste tänka tyst vilken bokstav jag är ute efter och när alla saker är framtagna då får man berätta vilken bokstav man tror att det är.

Bild

Efter det pratar vi om de olika sakerna och vad de har för användningsområde, jag försöker hitta minst en lite svårare sak för att utöka elevernas ordförråd. Den här gången var det morteln. När detta är gjort går vi över till själva bokstaven, vad den heter och hur den låter. Vi använder vårt finger - fingerpennan och pratar om hur vi skriver bokstaven. Sedan övar vi i luften och jag skriver bokstaven på tavlan. Nu börjar den roligaste och mest kreativa delen där eleverna tillsammans med sin skrivkompis listar så många ord de kan och vill på ipaden. Här kan du som lärare individanpassa arbetet genom att skapa skrivpar som är på samma nivå i sin läs och skrivutveckling. Jag återkommer till detta i ett annat inlägg längre fram. Eleverna skriver själva ut sina ordlistor, klipper ut och klistrar in i sin bokstavsbok. Det ska alltid finnas en bild av något ord som man har med i sin lista. Det allra allra viktigaste är att jag som lärare ser deras arbete, bekräftar och ber dom att läsa det de skrivit. Jobbar man i halvklass och har sådär en 12 elever hinner jag gå runt och lyssna på alla på ett 40 minuters pass. Näst intill alla klarar att läsa den ordlista de precis har skrivit även om de inte riktigt kan läsa ännu eftersom de kommer ihåg det de skrivit. Det skapar självförtroende och att läsning och självförtroende hänger ihop vet vi ju alla...

Skriv så läser du Petra Ahvenainen petra.ahvenainen@skola.vaxjo.se Lärare PUBLICERAT: 2018-10-02

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida