Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Skriv så läser du E som i e nkelt och elefanter

DELA

E som i enkelt och elefanter

Till varje bokstav har vi minst en skrivuppgift och en pillig motorisk övning.

Bild

Till varje bokstav vi jobbar med, listar vi ord som jag berättade om i “Bokstaven M - Att introducera en ny bokstav”.

Till varje bokstav har vi också minst en skrivuppgift och en praktisk uppgift. Den praktiska uppgiften får gärna vara pillig och finmotorisk så att övning med fingrarna gör att man längre fram har bättre förutsättningar att skriva bokstäver för hand. När eleverna målar som i denna bilduppgift ser vi också hur eleverna håller i pennan/penseln och kan hjälpa till att få ett bättre grepp om så behövs.


Att skriva meningar som börjar med:

Det är enkelt att….är roligt för det finns ju många saker som är enkla att göra och det är uppiggande att komma på vad många saker det finns som man tycker är enkla att göra.

Vi går igenom skrivuppgiften tillsammans och jag jobbar via projektorn och använder ljudande tangentbord så att eleverna hör varje ljud och ord som jag skriver. Alla meningar börjar alltså lika:

Det är enkelt att springa.

Det är enkelt att rita.

Det är enkelt att spela basket.

Vi pratar om att meningarna börjar lika, vi jämför orden och ser det. Vi pratar om vad en mening är och att när den är färdig ska det vara punkt så att den som läser det vi har skrivit kan andas innan den börjar läsa nästa mening.

Efter några exempel på meningar börjar eleverna skriva.

Till sina texter ritar eleven något till det skrivna så att text och bild hör ihop. Att göra denna typ av enkla skrivuppgifter uppskattas av eleverna. Det blir lagom svårt, texterna handlar om deras egna erfarenheter och, som jag sa innan, det är ju faktiskt inte klokt vad det finns många saker som är enkla. Det är bra för självförtroendet att känna att man kan många saker.

Skriv så läser du Petra Ahvenainen petra.ahvenainen@vaxjo.se Sandsbro skola PUBLICERAT: 2019-04-05

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida