Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Skriv så läser du Första skolveckan med ASL årskurs 2

DELA

Första skolveckan med ASL årskurs 2

I måndags tog jag emot mina elever efter härligt sommarlov och då ville alla elever berätta vad de har gjort under sommaren. I stället för att berätta för varandra direkt så började vi skriva.

Bild

För att fokus inte ska bli på utlandsresor fick eleverna rubriken “Min favoritglass” och några frågeställningar att förhålla sig till. Frågorna var: Min favoritglass är…

Hur ser den ut?

Hur smakar den?

Var åt jag den?

Vad gjorde jag då?

ASL utgår ifrån att man skriver i par för att kunna diskutera och samarbeta. Men i den här uppgiften passade det bättre att varje elev skrev själv. Eleverna skriver fortfarande i appen skolstil men under höstterminen ska vi gå över till att eleverna börjar skriva i google dokument. Jag kommer senare i ett blogginlägg att berätta fördelarna med att skriva i google dokument. Innan eleverna börjar skriva diskuterar vi tillsammans om hur vi bygger upp texten, det ska finnas en rubrik och frågorna gör att eleverna får en kronologisk ordning i texten. Vi pratar mycket om att mottagaren ska förstå texten och att den ska vara lätt att läsa. När eleverna har skrivit sina texter gör vi alltid en bild till. För att jag ska hinna hjälpa alla elever börjar hälften av gruppen med att rita bilden och hälften börjar med att skriva sin text. Med detta sättet att arbeta får jag i praktiken en halvklass utan att behöva ha en pedagog till i klassrummet. Sedan berättar eleverna för varandra vad de har skrivit och varit med om. Ibland presenterar eleverna sina texter med kompisen bredvid, ibland i liten grupp och den här gången gjorde vi det i hela klassen, för att vi var nyfikna på hur vi hade haft det i sommar.


Skriv så läser du Petra Ahvenainen petra.ahvenainen@skola.vaxjo.se Lärare PUBLICERAT: 2018-10-02

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida