Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Skolbiblioteksbloggen Vad är ett fjärrskolbibliotek?

DELA

Vad är ett fjärrskolbibliotek?

Vi befinner oss i en oviss, orolig och lätt surrealistisk tid. Skolan har blivit en skola med fjärrundervisning och skolbiblioteket ska numera vara ett fjärrskolbibliotek, ett skolbibliotek som stöttar både elever hemma och lärare på skolan. Hur blir det ett sådant?

Bild

Korridorerna på Katedralskolan gapar tomma sånär på lärare som hastar fram med datorn i högsta hugg och headset på. I biblioteket är det lika öde, förutom någon sådan där lärare med dator och headset som frågar efter IT-supporten och om hen är här eller kan tänkas dyka upp idag.

Det går ju att tänka på två sätt inför en såhär stor omställning. Antingen blir man alldeles apatisk inför den nya situationen och allt nytt som ska läras och göras, eller så ser man det som en utmaning och en möjlighet att lära sig och göra nytt. Det sistnämnda är, kan jag säga av erfarenhet, den inställning som rekommenderas.

Många lärare har kommit förbi mitt arbetsrum och med något bekymrad min frågat: ”Men vad gör du nu egentligen? Det kan väl inte finnas så mycket för dig att göra?” Jag kan lugna dessa bekymrade lärare med att: Jodå, det finns en massa att göra. Jag försöker göra så mycket av möjligt av det jag brukar göra, fast digitalt och på distans. Sedan går det såklart inte att komma ifrån att det ändå blir en del tid över, tid som annars använts till interaktion med eleverna, tid som kan användas till annat som inte blir gjort då den dagliga verksamheten sväljer alltför mycket, tid att gallra, snygga till, flytta avdelningar i bibliotekslokalen. Men så värst mycket tid blir det inte över så här långt.

Så, vad gör då en fjärrskolbibliotekarie i ett fjärrskolbibliotek? Här är en liten sammanfattning av vad jag ägnat dagarna åt sedan gymnasieskolorna gick över till fjärrundervisning för knappt en månad sedan.

  • Spela in videoklipp om informationssökning, källkritik och upphovsrätt på både svenska och engelska som lärarna ska använda under sina lektioner med eleverna. Enligt vår biblioteksplan ska alla elever i årskurs ett få ta del av en lektion innehållande just dessa bitar och det gäller ju även under perioden med distansundervisning.
  • Spela in videoklipp med boktips som lärarna ska spela upp för eleverna på mentorstid. Även detta är något som står i biblioteksplanen, att alla elever ska få minst ett bokprat under mentorstid per läsår.
  • Finnas tillgänglig för elevernas frågor via mail och Google Hangouts Chat.
  • Lägga ut minst två inlägg per dag i sociala medier (Instagram och Facebook) med mer fokus på användbara verktyg/tips vid fjärrundervisning, men även boktips och liknande.
  • Maila alla elever (och personal) ungefär en gång per vecka med tips om exempelvis gratis e-böcker, att få tillgång till dagstidningar, tillgång till databaser.
  • Ha bokcirkelträff via Google Meet (har än så länge haft en sådan med eleverna).
  • Omvärldsbevaka i sociala medier och på andra håll för att få tips om digitala verktyg, databaser som öppnar upp sin tillgänglighet och allt annat biblioteksrelaterat som kan vara av nytta i dessa tider.
  • Gallra och dona med böckerna i biblioteket.

Jag, och många med mig, klurar fortsatt på hur vi ska göra livet lättare för de elever som nu sitter hemma och pluggar. Alla på skolan är en del av att få till en helhet och en fungerande vardag för eleverna och där är skolbiblioteket en viktig del i elevernas strävan efter att nå uppsatta mål. Mycket är fortsatt ovisst och osäkert, ingen vet hur länge detta kommer att vara och hur det kommer se ut om en månad, en vecka eller ens imorgon. Det enda vi kan göra är vårt bästa, vårt bästa med elevernas bästa i fokus. Tillsammans löser vi detta.

Skolbiblioteksbloggen Josefine Henningsson josefine.henningsson@vaxjo.se PUBLICERAT: 2020-04-14

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida