Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Skolbiblioteksbloggen Boksamtal på Kungsmadskolan

DELA

Boksamtal på Kungsmadskolan

Att väl förberedd komma ut och träffa eleverna med aktuella ungdomsböcker och ibland vuxenböcker ger oftast mycket gensvar. Vi har många olika program på skolan, varav större delen är yrkesprogram. På skolan finns även språkintroduktion och fyraåriga program. Ingen klass är den andra lik och man får självklart anpassa sitt urval. Eftersom ungdomsböcker väldigt ofta tar upp brännande och aktuella företeelser i samhället bildas naturliga teman för presentationerna.

Bild

Fantasyböckerna har sin självklara plats och har ofta utspelats i den keltiska mytologins idévärld. En trend under de senaste åren är att det ges ut böcker om den samiska kulturen, böckerna utspelar sig ofta i Sápmi. En del av dem kan närmast betecknas som fantasy, då den samiska mytologin spelar en stor roll. Ett exempel är Idijärvi-trilogin, Middagsmörker, Gryningsstjärna och Midnattsljus av Charlotte Cederlund. Böckerna rymmer vardagsliv och tonårsbekymmer med betydande fantastiska inslag.

Dystopiska berättelser, skildringar av en mörk framtid, har haft en betydande utgivning under flera år. Hösten 2018 utkom Mats Strandberg med Slutet, en så kallad pre-apokalyps då jordens undergång är förutbestämd till ett datum och klockslag en dryg månad framåt. Författaren som känner stor oro inför klimatförändringarna ville ge ut en bok om hur det är möjligt att leva sitt liv när det är starkt tidsbegränsat, vilka val man gör och vilka personer man vill omges av när slutet kommer.

Ett tema som också återkommer i många ungdomsböcker är hbtq, att inte passa in i den traditionella normen eller att helt sudda ut hon/han- begreppet och inte avslöja huvudpersonernas kön utan konsekvent använda jag/du istället. Niklas Mesaros bok Sjöhästar är ett exempel på en roman där vi aldrig får veta vilket kön huvudpersonerna har. Den handlar om Nilos och Nasim och en vecka i deras liv, veckan då det femåriga förhållandet tar slut. I Johanna Nilssons, Om vi bara kunde byta kroppar med varandra, möter vi Kung B och Queen O som båda känner sig födda i fel kropp. De är utfrusna och utslängda av sina familjer, och utsatthet och förakt möter dem varje dag.

Tunga ämnen som psykisk ohälsa, död och självmord behandlas ofta i ungdomsböcker. Döden är inget skämt av Karl Modig är en sådan bok. Här möter vi Josef som drömmer om att bli ståuppkomiker och som nyligen förlorat sin storebror Alexander genom självmord. Josef förtränger sorgen och försöker leva som vanligt med mycket festande. Linnéa Dahlgren har skrivit boken Dagen du förstörde allt som handlar om när allra bästa vännen plötsligt är borta genom självmord. Melanie som blir kvar känner sig helt tom utan sin vän och har väldigt svårt att gå vidare.

Jag vill också nämna Lisa Bjärbos Inuti huvudet är jag kul som utspelar sig i Säljeryd utanför Ingelstad. Här möter vi Liv som alltid varit oerhört blyg och som efter flytten från Stockholm ibland drabbas av panikångest. Hon hade ju bestämt att det skulle bli en nystart på Katedralskolan i Växjö. Under en redovisning händer det som inte får hända och Liv slutar att gå till skolan.

Slutligen, det verkliga mötet i tid och rum då vi samtalar om böcker på olika sätt är fortfarande ett av de bästa sätten att locka till läsning och öppnar möjligheten för ökad insikt och förståelse för andras liv.

Cecilia Elmdahl, bibliotekarie på Kungsmadskolan

Skolbiblioteksbloggen Josefine Henningsson josefine.henningsson@vaxjo.se PUBLICERAT: 2019-12-17

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida