Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Skolbiblioteksbloggen Elever får läsa med Lakers

DELA

Elever får läsa med Lakers

Vi på grundskolorna i Växjö glädjer oss åt ett initiativ från idrottsrörelsen; Växjö Lakers läsfrämjande projekt “Läsa med Lakers” som nu pågår på ett antal skolor i årskurs 3 och 4.

Bild

Syftet med den här satsningen är att höja läsfrekvensen i skolorna och samtidigt tycker Lakers att ett visst mått av tävlingsmoment är kul. De har hämtat inspiration från bland annat Nordamerika där liknande arrangemang är väldigt populära.

Grundskolor i kommunen har fått erbjudande att delta i projektet, och de som har nappat har fått besök av två-tre A-lagspelare tillsammans med samordnare Jonny Fransén. Det här besöket fungerade som en kick off när dessa förebilder betonade vikten av läsning samtidigt som eleverna gavs tillfälle att ställa frågor till sina idoler. Eleverna fick med sig att ingen spelare i ett lag är viktigare än någon annan. Det handlar istället om laget före jaget, tillsammans lyfter spelarna varandra, precis som det kan se ut i en klass. Ju mer hockey man tränar desto bättre blir man, och detsamma gäller för läsning. En spelare berättade om lässvårigheter under sin uppväxt och att en kvarts läsning varje dag hjälpte honom att klara skolan. Det betonades även att fantasi och inre bilder vi skapar när vi läser kan hjälpa oss i andra situationer, t.ex. på isen för att läsa spelet och förutse nästa drag. Uppmuntrande ord som skickades med var att man kan bli vad man vill bara man kämpar! Innan besöket avslutades fanns tid för autografer och fotografering, vilket var väldigt uppskattat.

Projektet går ut på att varje elev ska läsa minst 15 minuter varje dag under fyra veckor. Eleverna får sedan delta i en speciellt framtagen slutaktivitet i form av ett fulladdat besök på en match i VIDA Arena. Utöver detta utlovas specialpris till de tre elever som läser mest på respektive skola. Under de fyra veckor som projektet varar får eleverna inspelade videohälsningar, där spelarna sporrar eleverna till ytterligare läsning.

Vi som skolbibliotekarier ser en stor vinning i att utomstående aktörer intresserar sig för och inspirerar barnen till läsning. Vid besöket blev det väldigt tydligt vilka förebilder spelarna är för eleverna. Vi vill verkligen ge en eloge till Växjö Lakers som engagerar sig i detta och därmed gör en samhällsinsats och använder sin position som förebilder till något viktigt!

Vi skulle gärna se mer av liknande projekt och hoppas att fler idrotter tar efter; det är win-win för alla involverade!

Skolbiblioteksbloggen Karin Torstensson karin.torstensson@vaxjo.se PUBLICERAT: 2019-02-27

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida