Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Redaktionsbloggen Hållbart att välja bort

DELA

Hållbart att välja bort

Måste det vara så mycket hela tiden? Nej, vi tror faktiskt inte det.

Bild

Den här veckan, vecka 13, kallas Earth week i Växjö kommun. Det brukar vara fullt av aktiviteter: skolor och förskolor erbjuds workshops och studiebesök kring hållbarhet. Men i år är det förstås ett lite annorlunda år även på denna front: alla punkter i programmet som samlar människor har utgått och den vanligtvis lilla högen av tips på skol- och förskolearrangemang i hållbarhetens tecken som brukar landa i redaktionens inkorg har helt uteblivit.

Det är okej ändå. Hållbarhetsperspektivet ska vi ju egentligen inte ha en vecka om året utan jobba med kontinuerligt i allt vi företar oss. Och när läget är extra pressat med sjuka kollegor och osäkerhet inför vilken fysisk plats eleverna kommer att befinna sig på nästa gång de undervisas så tror jag att vi mår lite bättre av att backa hem och rå om oss själva. Kan hållbarhet vara att sluta med saker? Göra sig av med belastande oro som inte leder till resultat, säga nej till några saker för att kunna säga helhjärtat ja till andra. Kanske händer det en hel del på våra skolor. Men viljan och orken att dela med sig kanske det inte räcker till. Just nu.

Själva kryssar vi mellan lådor med tidskriftsamlare och hålslag och tömmer bokhyllor och kontor inför flytt från lokalerna på Västergatan. Det mesta är nu prydligt uppmärkt: Braås skola, Gemla förskola. Skrivborden vi står vid ska följa med oss till det nya kommunhuset. Så mycket som möjligt ska återanvändas. Det känns bra och hållbart.

I Växjö kommun finns ett hållbarhetsprogram som heter Hållbara Växjö 2030. Om du är intresserad av vad det innehåller så kan du läsa det i sin helhet. Men helt snabbt kan jag berätta att det innehåller fem målbilder:

Klimat- och miljösmart
Tryggt och tillitsfullt
Rättvist och ansvarstagande
Växande och inkluderande
Grönt och hälsosamt

Så vill man att Växjö kommun ska vara att leva, bo och jobba i. Låter bra eller hur? Något i allafall jag tänker fundera över är hur jag gör för att flytta mig närmare några av målbilderna ovan. Och vad av alla livets åtaganden ska jag välja bort för att mitt liv ska bli hållbart för just mig?

Och: Har du något du vill dela med dig av från Earth week så är du välkommen att bidra med det, även om veckan är passerad. Det är hållbart!

KATEGORIER

Redaktionsbloggen Anna Fritzén anna.fritzen@vaxjo.se PUBLICERAT: 2021-03-25

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida