Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Redaktionsbloggen Gott nytt 2021!

DELA

Gott nytt 2021!

Vi ser tillbaka på ett år där mycket blev annorlunda, men bra ändå. Och trots att framtiden är oviss finns det gott om planer för det nyss inledda år 2021!

Bild

"Mamma, ska du till jobbet imorgon?" undrar yngste. Jodå, jag börjar jobba imorgon igen.

"Ja, men jag menar ska du till riktiga, riktiga jobbet i stan?"

Hm, ska jag det? Och vad innebär det nu igen? Matlåda, leta parkering, hela och rena kläder. Maskinkaffe i koppen. Kollegor? Nä, numera går jag till jobbet för att få vara ifred.

Rummet vi befinner oss i när vi jobbar har underordnad betydelse. Kanske blev det här året när vi på riktigt lärde oss att bli bekväma i att ha möten på distans. Även om möjligheterna funnits länge så var det först när vi inte hade några andra alternativ än att ses digitalt som även det började kännas som ett riktigt möte. Vi jobbar därifrån vi behövs. På fysisk plats behöver vi inte vara alls så ofta som vi trodde för ett år sedan. Sladdar kopplas förstås bäst på plats. Dokumentera verksamhet i bild behöver också göras i verkligheten. Men prata med kollegor gör lika bra över telefon, julpyssel och luciatåg kan sändas digitalt, föräldramöten och utvecklingssamtal kan ske via Teams. Kanske blir det till och med smidigare?

När vi ser tillbaka på året som gått har det bjudit på mängder av överraskningar. Trots att sjuka kollegor gjorde att några av er inte hade tid att berätta för oss om era fantastiska arbeten, att planerade jobb fick ställas in med kort varsel, att skolor och förskolor tillfälligt fick omorganisera, var det mycket som blev gjort: Under hösten fick vi fem (!) nya bloggar hos Pedagog Växjö. Sandra Österström, Annelie Tivås, Klara Steen Petersson tillsammans med Elisabeth Ström, Azita Rouhi och Intisar Khalid står för dem. Vi fick också anledning att skriva om barns tankar och behov av att uttrycka sig om pandemin och om sådant som kan bli svårt när invanda rutiner bryts. Se tillexempel alldeles nya artikeln där skolpsykolog Inge de Jong ger råd om skolstart efter en ledighet som kanske inte alls varit som vanligt.

På grund av det rådande läget återaktualiserades ett gammalt behov under hösten: vi hittar inte tillräckligt snabbt! Därav den nya avdelningen Resurs här på pedagogsajten. Hör gärna av dig med vad du har svårt att hitta så ser vi om vi kan lägga till fler ingångar och länkar därifrån. I takt med att ni behöver tar vi fram nya guider till hur man genomför olika sorters möten digitalt och vad som begränsar oss. Titta gärna under resurser! (Är du inte anställd av Växjö kommun når du inte vårt intranät som länkarna ofta går till, men det är bara under avdelningen Resurs som du inte kommer åt allting. Är det något särskilt innehåll du blir nyfiken på kan du alltid fråga oss.)

Det blir nog en hel del corona-relaterat under vårterminen som går att läsa här. Men också annat: I två artiklar har vi följt den nya lärarutbildningen med verksamhetsförlagd inriktning och fler kommer det att bli. Fyra av 2020 års personalstipendiater har berättat om vad som driver dem i arbetet i var sin artikel och företrädare från våra skolbibliotek i världsklass har berättat om vad som gör ett riktigt bra skolbibliotek. Vi vill gärna lyfta fram även det här årets stipendiater när de presenteras i juni. Nya Hagavikskolan som är under uppförande är en skola vi vill följa från första spadtag till inflyttning. Bokrecensionerna fortsätter att ramla in: vi har många flitiga recensenter och bokförlag som sänder oss recensionsex av ny pedagogisk litteratur. Vandringsintervjun Tre frågor tuffar vidare, kanske kommer frågorna till dig i vår!

Under 2021 hoppas vi komma igång med gästbloggen Förstelärare. På så vis kan vi sprida all kunskap som våra runt hundra duktiga förstelärare har. Är du förstelärare och vill berätta om ditt uppdrag och ditt arbete i ett blogginlägg får du mer än gärna höra av dig! Vi behöver några färdiga inlägg för att kunna dra igång den.

Efter en annorlunda ledighet rivstartar vi 2021! Vi hoppas att du kommer ihåg att Pedagog Växjö är din resurs i arbetet. Så fortsätt att höra av dig om vad du vill läsa - eller skriva - om! 

Redaktionsbloggen Anna Fritzén anna.fritzen@vaxjo.se PUBLICERAT: 2021-01-08

Relaterade inlägg

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida