Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Redaktionsbloggen Tiden kommer till dig - istället för att gå

DELA

Tiden kommer till dig - istället för att gå

Hur är ditt förhållande till tid? Kanske blir du stressad bara av att fundera på tid och förmodligen har vår stora utmaning i samhället, spridningen av coronaviruset, påverkat dig. Man är ju inte mer än människa. Men hur skulle det vara att på något område känna att du har gott om tid?

Ett timglas, en mugg och boken Gott om tid, allt på ett bord.

Bara för att förtydliga; jag tror inte att smittspårare, vårdpersonal och alla som just nu sliter med att ta hand om sjuka, värnar om elevers och barns hälsa och utbildning, kan kosta på sig att yrkesmässigt tänka att det är lugnt. Att samhället delvis minskar ned, väntar och vilar sig, liknar det som den lilla gruppen eller familjen upplever när sorg, allvarlig sjukdom och olyckor drabbar en. Det är då du skalar bort, omvärderar, minskar kretsen som du orkar ha kontakt med. Du vet att det finns ett sedan, där allt förväntas ta fart igen, men det håller du ifrån dig ännu ett tag. Tiden ger du till det absolut nödvändiga.

I januari i år fick deltagarna i Matematikbiennalen i Växjö denna frågeställning av Pedagog Växjö: Hållbar som lärare, vad krävs för det? När vi sammanställde resultatet lyste ordet ”tid” tydligast i mitten och runt om fanns längre, men mindre synliga meningar som tid för reflektion, tid för eleverna, tid för samverkan och tid med kollegor. Ja, vem vill inte ha mer tid, eller i alla fall känna att man har mer tid?

Papper med ett textmoln med ord.

Blunda en stund och se tiden framför dig. Blir det en tickande klocka med framåtsträvande sekundvisare, en digital timer eller ett timglas med rinnande sandkorn? Försök nu att byta ut bilden mot en ständig ström av tidsenheter som kommer vällande emot dig och ger dig möjligheter.

Om du nu blir riktigt arg, är mitt försvar att påhittet att tänka tvärtomtankar om tid inte är mitt, utan Bodil Jönsson, som är professor emerita (pensionerad professor) i fysik och har ett stort intresse av lärande. För 20 år sedan myntade Bodil Jönsson begreppet ställtid; den tid som man behöver för att ställa i ordning saker och ting för att kunna ta itu med nästa. Man är inte lat och sysslolös, man förbereder sig.

Bodil Jönsson har skrivit en bok med titeln Gott om tid (Brombergs bokförlag, 2019) och hon menar att människan mår bättre om hon tänker att tiden kommer till henne istället för att springa iväg. Det är i grunden en djupt förförisk tanke att välkomna varje minut som kommer istället för att förbanna den som bara försvann utan att ha gjort den minsta nytta. När jag lyssnat färdigt på boken med författarinläsning och gått och tänkt och tänkt, börjar jag träna. Jag hör mig själv säga till en älskad, allvarligt sjuk anhörig som nu är på bättringsvägen, att vi har gott om tid att minnas, att spela klart, att prata mera. Det ger mig ro.

Samhället och vi pausar på en del områden – och intensivjobbar på andra. På grund av riskerna med coronasmitta ställdes Earth week i Växjö in i år, men de globala målen finns kvar och kampen för klimaten, jämställdheten och god utbildning för alla behöver kloka tankar och handlingar i framtiden. Vi behöver varandra, nu och sedan.

Om du har tid, lyssna på boken Gott om tid eller beställ den till din egen karantänstillvaro, alternativt kommande sommarlov och semester. Eller läs en intervju Länk till annan webbplats. om henne eller hennes egna ord Länk till annan webbplats.. För hennes budskap att stress och jäkt är ett tankemonster vi kan göra oss av med, kräver sina timmar att bearbeta. Är det nu du orkar, vill och kan fundera över tiden?

KATEGORIER

Redaktionsbloggen Agneta Myrestam agneta.myrestam@vaxjo.se Redaktör PUBLICERAT: 2020-03-24

Relaterade inlägg

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida