Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar Redaktionsbloggen Bloggare följde med till Växjökonferensen 2019

DELA

Bloggare följde med till Växjökonferensen 2019

Vad roligt det var att få möjlighet att bjuda våra bloggare till Växjökonferensen! Det var snabba ryck den här gången, förfrågan gick ut bara ett par veckor innan själva evenemanget, men några av er hade möjlighet att följa med oss dit. Det är vi väldigt glada för.

en person håller en föreläsning med en powerpointbild bakom sig.

Fredrik Zimmerman, lektor i barn- och ungdomsvetenskap, talade om hur man kan skapa en pluggkultur och om hur pojkar respektive flickor förhåller sig till bra resultat. Foto: Anna Fritzén

Konferensen som gavs för 31:a gången riktar sig främst till skolledare och politiker, men det fanns mycket att hämta för lärare  och för alla andra med intresse i utbildningsfrågor.

Temat för året var Mod att våga – lust att lära och programmet bjöd på en stor variation av föreläsare: juristen, förskolläraren och regionpolischefen Carin Götblad, generaldirektör för skolverket Peter Fredriksson och välrenommerade skolutvecklaren David Didau från Storbritannien.

Bland andra talade Mats Alvesson från Lunds universitet om funktionell dumhet, när vi styrs av sociala koder eller formella regler istället för att lita till oss själva och vårt omdöme, Ulla Karin Nordänger om sin forskning kring nyutexaminerade lärares attityder till sitt arbete idag jämfört med för 25 år sedan. Maria Wiman som är lärare i Huddinge kommun berättade om sitt arbete med aktiva elever i klassrummet, pedagogen och författaren Anna Tebelius Bodin om hjärnans behov av mellanrum för att vi ska orka i en ständigt uppkopplad vardag. Och sist av allt fick vi en duvning i sju sätt att äga världen av journalisten Andreas Ekström som önskar större mått av källkritik.

Således mycket nyttiga och tankeväckande föreläsningar. Och ändå känns det som att det ofta är stunderna mellan föreläsningarna som är det riktigt betydelsefulla. Att lägga det ordinarie arbetet år sidan, få komma ur sitt eget sammanhang och lyfta blicken i ett par dagar, diskutera hur det borde vara och hur det kan bli tillsammans med nya bekantskaper med samma intressen som en själv borde alla få göra ibland. Det är så vi lär tillsammans.

Vi hoppas så klart att vi framåt kommer att ha möjlighet att bjuda på mer, och att det finns intresse hos er att följa med. Vart åker du helst om du får möjlighet?

KATEGORIER

Redaktionsbloggen Anna Fritzen anna.fritzen@vaxjo.se PUBLICERAT: 2019-02-08

Relaterade inlägg

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida