Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar På väg mot nya höjder När skogen blev text på eget papper

DELA

När skogen blev text på eget papper

Äntligen har den nya utmaningen släppts i mot nya höjder, Make It Wild Plus! Genast gick vi igenom experimentet och uppgifterna som fanns med i terminens första utmaning. I vårens utmaning fortsätter Mot Nya Höjder att jobba med temat skogen. Genom de olika spännande skogsutmaningarna kommer vi tillsammans med våra elever lära oss mer om skogen, klimatet och hållbarhet.

Skrivna dikter på egentillverkat papper

Vi startade utmaningen med lite EPA i klassen. Det innebär att klassen får en eller flera frågor, som de E - enskilt, ska svara på, för att sedan sättas ihop i P - par och diskutera sina svar och vi avslutar sedan med A - alla i klassen och diskuterar tillsammans. EPA är ett kooperativt arbetssätt som vi ofta använder oss av både i klassen, men också på skolan. EPA kan man använda sig av i alla olika ämnen och områden; vi använder den mestadels i matematiken vid till exempel problemlösning men också när vi vill att varje elev själv ska tänka igenom en fråga.

Den här gången var det två påståenden: “Människan har rätt att nyttja naturen för att skapa sig en bättre framtid.” eller “Människan måste anpassa sig helt till naturens villkor.”

Eleverna fick fundera på vilket påstående som passade dem och varför. Det blev spännande diskussioner där många låg mittemellan påståendena. Man ville använda naturen för att själv få det bättre, men samtidigt ville man vara rädd om naturen.

Skriven instruktion för att skriva dikter på papper.

Därefter tittade vi på en film om pappersbruk och en powerpoint om papperet ur historisk synpunkt. Sedan var det dags att börja tillverka eget papper.

Eleverna förberedde dagen innan med att riva tidningspapper i småbitar som lades i blöt under natten. Nu var det dags att mixa allt till en gröt. Varje grupp fick hälla upp massa i en sil och sedan låta det rinna av för att sedan kavla massan mellan två handdukar. Sedan fick deras papper ligga och torka över helgen. Vi avslutade utmaning med att eleverna fick skriva skogsdikter på sina egentillverkade papper. Dikterna skrevs på så sätt att sista ordet i första meningen började nästa mening och så vidare. En fin samarbetsövning, även för en åk 6!

Nu ser vi framemot ett besök av Makerbussen som snart ska besöka oss digitalt, tillsammans med massa annat spännande som kommer dyka upp i utmaningarna!

På väg mot nya höjder Klara Steen-Petersson Lisa Ström klara.steen-petersson@vaxjo.se Vederslöv skola PUBLICERAT: 2021-03-01

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida