Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar På väg mot nya höjder Mot ny termin och nya uppdrag

DELA

Mot ny termin och nya uppdrag

Då är vi tillbaka på plats i skolan efter ett långt härligt jullov som faktiskt bjöd på lite snö mot slutet. Vår andra del av höstterminen blev inte riktigt som vi tänkt oss på grund av corona både bland elever och personal.

Cirkel i lila och grönt

Kan ni gissa vad bilden föreställer? Det är en växt av något slag. (Rätt svar: palettblad)

Vi hann därför inte riktigt med alla utmaningar vi tänkt, men vi reflekterade över det vi gjort och vi lyckades än en gång få terminens belöning för det arbete vi gjort. Precis innan vi gick på lov fick vi besök från “Mot nya höjder” och de delade då ut en mikroskop wifi-puck och en granplanta. En wifi-puck är ett trådlöst mikroskop, som tar bilder med 80 gånger förstoring. Om man kopplar ihop den med iPad överförs bilderna trådlöst.

Det som var extra roligt var att även skolans åk 4 och åk 5 fick denna belöning så nu har vi tre puckar på skolan. Vi tog direkt kontakt med en skogsägare i närheten som hjälpte oss att plantera våra granplantor. Till våren blir det givetvis en utflykt för att titta på dessa.

Vit mikroskopkamera

Ett trådlöst mikroskop.

Vi har också fått utbildning, digitalt, på wifi-pucken, av en pedagog från Hands on Science och wow så många saker man kan göra med kameran! Det är inte bara i NO:n man kan arbeta med den utan även i svenska. Fotografera olika saker, och de ser verkligen annorlunda ut när de till exempel förstoras 80 gånger, och låt eleverna vara med om en variant på memory, där de ska leta upp bilderna som fotograferats. Eller varför inte använda bilderna när man vill beskriva saker?

Nu har vi anmält oss till vårens utmaningar och under nyss var det digital kick-off med “Make it wild PLUS” som är vårens tema. Då mötte vi föreläsare från Linnéuniversitetet, Naturhistoriska riksmuseet och Tekniska museet. Vi fick även träffa “Mot nya höjders” projektledare. Bland annat fick vi en liten förhandstitt på vårens utmaningar och vi fick ta del av Tekniska museets och Kairos Futures rapport, som har undersökt hur kommande generation kan ges bästa förutsättningar för att lösa framtidens utmaningar som vi ställs inför. Det handlar i stora delar om att skapa upplevelser som ger wow-känsla i konkurrens med allt annat som pockar på vår uppmärksamhet. Ta gärna del av den på Tekniska museets hemsida, ”Wow! Lustfyllt lärande” Länk till annan webbplats..

En stor fördel, tillsammans med allt annat, i arbetet med Mot nya höjder, är att man får möjlighet att ta del av föreläsningar och nyheter kring teknik och utveckling. Vi hade aldrig annars läst wow-rapporten, och kanske inte ens vetat om att den fanns.

Vi är tacksamma över all kunskap som vi ges möjlighet att ta del av genom mot nya höjder! Nu är vi taggade för en vår med “Make it wild PLUS”!

På väg mot nya höjder Klara Steen-Petersson Lisa Ström klara.steen-petersson@vaxjo.se Vederslöv skola PUBLICERAT: 2021-02-03

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida