Sök
Translate

Use Google to translate this website

Hem Bloggar På väg mot nya höjder Veckans utmaning studera insekter

DELA

Veckans utmaning studera insekter

Nu är vi mitt i terminen och det betyder alltså att vi är i full gång med allt skolarbete, men också projektet Mot nya höjder. Under veckan som har gått har vi genomfört en utmaning som handlar om att undersöka en bit mark ute i naturen.

Bild

Hela klassen promenerade iväg en kilometer bort till Vederslövs badplats. Där arbetade klassen i grupper om tre. De undersökte en yta på en kvadratmeter och letade då främst efter småkryp som man fotograferade, på nära håll, med en ipad. Det var viktigt att undersöka marken försiktigt och vara rädd om djuren man hittade. Som vanligt tog våra elever sig an uppgiften med stort intresse och det blev många fantastiska bilder. När vi kom tillbaka till skolan artbestämde eleverna sina smådjur med hjälp av en bestämningsnyckel som finns som bilaga i häftet med utmaningar. Det blev en aha-upplevelse för många att förstå hur man kan sortera djuren efter vingar, ben eller segment. Efteråt visade alla upp minst en bild, med hjälp av projektorn, på whiteboardtavlan och förklarade hur de bestämt vilket djur det var.

Vi har också pratat om hur viktiga insekterna är för växterna och oss människor. För att hjälpa våra “vänner” att ha någonstans att övervintra har vi gjort insektshotell till dem. Vi tog vedkubbar och borrade hål i dessa. Nu har vi tio stycken hotell som väntar på att sättas upp.

Under de olika temana i Mot nya höjder brukar det erbjudas att åka på studiebesök. Och vi brukar inte vara sena på att nappa. Men det är fler än vi, därför brukar tiderna vara snabbt uppbokade. I höst erbjuds vi att åka till Älmhult och besöka IKEA-museet samt utställningen, Microsculpture. Vi lyckades boka en tid och förra måndagen var det dags för en heldag i Älmhult. På Ikea-muséet deltog vi i en lektion om återbruk av olika material och vi fick para ihop olika material med produkter som säljs på Ikea.

Utställningen av den brittiske fotografen Levon Biss är ett projekt som presenterar insekter från Oxford universitets naturhistoriska museum på ett helt nytt sätt. Vi fick ta del av insekter i gigantiskt format samt se och ta del av deras oväntade skönhet och invecklade anpassningar. Utställningen är från Naturhistoriska riksmuseet och kommer att visas under hösten 2020 och våren 2021.

Besöket på utställningen avslutades med att eleverna med hjälp av Lego (Lego education, spike) fick tillverka en insekt efter avancerade instruktioner och därefter programmera så att den rörde sig. Här fick eleverna verkligen visa på kreativitet och problemlösning. Det slutade med att de på eget initiativ anordnade insektsrace. En mycket lyckad dag!

Apropå studieresa, visst kan det vara lite meckigt och ta lite extra tid ibland, men det ger så mycket. Man skapar sig mer rutiner för varje tur man åker. Vi strävar alltid efter att eleverna ska veta förutsättningarna innan vi ger oss av. Till exempel pratar vi mycket om att vi kan inte åka någonstans med eleverna om vi inte litar på dem. Därför är det viktigt att de på skolan visar att de kan följa regler och förhållningssätt. Tidigare brukar vi bjuda in våra rastfaddrar till att följa med på studieresor, men på grund av rådande situation går inte det. Men det har varit en otroligt bra resurs för oss att ha dem med.

Inför en studieresa är det viktigt att ha koll på allt, så det flyter på; vi delar in grupper innan vi åker, tydliggör vad som gäller under dagen men även under bussresan, till exempel mobiler, vi ser till så att eleverna hjälper till att ta med maten (om lunch ska med) och givetvis är förbandslådan med!

Våra elever är skolans ambassadörer när vi är på utflykt!

På väg mot nya höjder Klara Steen-Petersson Lisa Ström klara.steen-petersson@vaxjo.se Vederslöv skola PUBLICERAT: 2020-10-16

Detta är Pedagog Växjö

Pedagog Växjö är en sajt för oss och av oss som jobbar i någon av Växjö kommuns kommunala eller fristående verksamheter för barn och unga. Här delar vi med oss av vårt eget arbete, inspireras av varandra, hittar nyheter och växer i våra uppdrag. Innehållet byggs upp av oss alla tillsammans.

Här hittar du oss

Länk till Växjö kommuns hemsida